"Telers mogen weer opdraaien voor problemen overheid"

Op 6 juni 2023 werden vele tienduizenden boeren en tuinders in Nederland overvallen door een e-mail van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Kort en goed stond daarin: telers moeten hun gecombineerde opgave opnieuw volledig nalopen en controleren. Het gaat met name om de eco-regelingen en de score (goud-zilver-brons) die uit de opgegeven activiteiten is berekend.

Blijkbaar zijn hier door meerdere technische storingen bij RVO zaken fout gegaan. Agrariërs dienen de opgave nogmaals op perceelniveau te controleren - binnen een termijn van negen dagen, midden in het hoogseizoen, in een periode waarin bedrijfsadviseurs niet beschikbaar zijn. LTO laat op haar website weten dat deze gang van zaken onverteerbaar is om meerdere redenen.

LTO pleit daarom voor een simpele en effectieve oplossing:

  • Geef iedereen die erin geslaagd is om zich dit jaar door de gecombineerde opgave heen te worstelen en die op waarde ‘goud’ scoorde, de daarbij horende uitkering: goud. Met de garantie dat daarop geen generieke kortingen of anderszins doorgevoerd zullen worden;
  • Geef alle andere agrariërs (die op dit moment geconfronteerd worden met een uitkomst die mogelijk verkeerd is door technisch systeem-falen, bijvoorbeeld brons in plaats van zilver) een passende, riante financiële compensatie uit aanvullende financiële middelen.

In dit door de overheid veroorzaakte ‘rampjaar’ rond de gecombineerde opgave is dat niet meer dan passend en logisch. Uiteraard hoort bij deze oplossing eveneens dat boeren en hun adviseurs ook na 15 juni nog, tenminste anderhalve maand, hun gecombineerde opgave alsnog kunnen vervolmaken en dat in controle en handhaving (op alle terreinen van de gecombineerde opgave) pragmatisch wordt opgetreden.

Inmiddels heeft LTO deze oproep gedeeld met minister Adema van LNV. LTO vertrouwt erop dat de minister op de kortst mogelijke termijn met een reactie komt, en een werkbare oplossing aandraagt voor hoe boeren en tuinders met hun gecombineerde opgave om kunnen gaan.

Bron: LTO Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.