In 2022 € 3,5 miljard aan energiezuinige investeringen met belastingvoordeel door bedrijven

Bedrijven investeerden in 2022 voor maar liefst € 3,5 miljard in energiezuinige technieken en duurzame energie met het belastingvoordeel van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Dat is een stijging van 61% ten opzichte van 2021. Dit blijkt uit de EIA-jaarcijfers 2022 van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De energiebesparing van de investeringen is vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van ongeveer 539.000 huishoudens.



Sterke vermindering CO2-uitstoot
Bijna 18.000 ondernemers vroegen EIA aan, dat is een stijging van 57% ten opzichte van het jaar ervoor. De € 3,5 miljard aan investeringen zorgen voor een verdere vermindering van de CO2-uitstoot: van 1.074 kiloton CO2 in 2021 naar 1.753 kiloton CO2 in 2022. Dit is een afname van maar liefst 63%.

Zonnepanelen
Ondernemers uit uiteenlopende sectoren maken gebruik van de EIA, zoals de land- en tuinbouw, detailhandel, transport, horeca en industrie. Bedrijven dienden de meeste aanvragen in voor investeringen in zonnepanelen, ledverlichting en warmtepompen. Het meeste geld gaven ondernemers uit aan het energiezuiniger maken van bestaande bedrijfsprocessen, zonnepanelen en systemen voor het benutten van afvalwarmte.

Bron: RVO


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.