Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Spannende week voorspeld

Voorlopig lijkt de gasprijspiek van maandag van korte duur te zijn geweest. Dinsdag leverde de TTF-gasprijs alweer een stuk in. De prijs ligt woensdagochtend ook weer onder de 25 euro per megawattuur voor de korte termijn. Toch blijft het opletten geblazen, zelfs in tijden waarin de buitentemperatuur richting 30 graden Celsius dreigt te gaan. Afgelopen zomer werd juist de hoogste prijs sinds het uitbreken van de crisis genoteerd. Ondanks allerlei maatregelen en een gunstige winter is niet uitgesloten dat de prijzen deze zomer opnieuw op gaan lopen. Herhaaldelijk waarschuwen energiespecialisten daarvoor.


TTF-gasprijs julicontract t/m 6 juni 2023. Klik hier voor actuele cijfers.

In een weekupdate doen ook specialisten van energiehandelsplatform Powerhouse dat. Zij spreken van 'wolkjes' die op komst zijn, ondanks recent nog steeds vooral dalende gasprijzen, en in lijn daarmee ook dalende stroomprijzen.

We lezen over de gasmarkt: "Nu de warmtevraag geheel is verdwenen wordt de gasvraag bepaald door de elektriciteitscentrales en mogelijk de chemische industrie. Bij lage prijzen, zeker voor de korte termijn, worden deze nieuwe vragende partijen naar de markt gelokt. Azië levert vooralsnog geen dreiging op door de relatief hoge temperaturen, maar LNG in Azië afleveren is meer rendabel dan afleveren in Europa. En het zal blijken of die angst door gaat
zetten. Met de productie van renewables zon en wind lijken de gascentrales alleen nodig tijdens de ‘ramp-up’ en ‘ramp -down’ periodes."

Week 23 wordt 'een spannende week', omdat door de hoge temperaturen de 'aircoload' toe kan nemen, waardoor extra stroom nodig is. Die is er met zeker veel zon en in mindere mate ook wind volop, maar niet de hele dag door. Op die momenten kan gas alsnog aantrekkelijk zijn om elektriciteit mee op te wekken.

Verder noemt men bij Powerhouse de volgende 'gevaren' die opdoemen: stijgende olieprijzen die effect kunnen hebben op
de gasprijzen, extra vraag vanuit de chemische industrie door lage gasprijzen en de LNG-routes kunnen verlegd gaan worden van Europa naar Azië. Lees hier de hele update.

Is windenergie ook een optie om in te investeren als bedrijf? ABAB wijst op de punten waarover nagedacht moet worden.

Alle (kleine) beetjes helpen, zo leert onderstaand voorbeeld over stomen. Bestaande gebruiken worden opnieuw onder de loep genomen nu energie stukken duurder is geworden de afgelopen twee jaar.

Op 19 juni buigt de Europese Commissie zich weer eens over het energievraagstuk. Onder meer plannen voor hervorming van de elektriciteitsmarkt staan op de rol. Minister Jetten geeft een update voorafgaand aan de besprekingen.

"Nederland wenst optioneel gebruik te kunnen maken van tweerichtingscontracten wanneer lidstaten prijssteun geven voor hernieuwbare en nucleaire elektriciteitsproductie, wat nu in het voorstel dat op tafel ligt niet het geval is. Nederland acht het van belang dat het voorstel geen negatieve gevolgen heeft voor de uitrol
van hernieuwbare energie in Nederland, die Nederland onder andere stimuleert via de SDE++ en dat lidstaten de ruimte hebben om steuninstrumenten vorm te geven op een manier die integratie van hernieuwbare energie niet verstoort." Nederland is van mening dat lidstaten zelf moeten kunnen besluiten over de inzet van eventuele opbrengsten van tweerichtingscontracten.

De minister deelt ook hoe Nederland aankijkt tegen prijsregulering van elektriciteit ten tijde van een crisis. Nederland wijst onder andere op het belang van het houden van een gelijk speelveld en het belang van het behoud van een prijsprikkel voor verduurzaming.