Cao-onderhandeling Bloembollengroothandel verloopt moeizaam

Werkgevers van de bloembollengroothandel hebben tijdens de onderhandelingen over een nieuwe cao een loonsverhoging voorgesteld van € 170,- per 1 juli 2023 en € 90,- per 1 juli 2024. Dit loonbod is teleurstellend te noemen vanwege de voorgestelde looptijd van de cao van 24 maanden. Werknemers gaan er hierdoor per jaar met slechts een klein percentage op vooruit. Volgens CNV vakmensen lijken de werkgevers geen rekening te willen houden met de hoge inflatie in 2022 en de huidige inflatie, waardoor alles duurder is geworden.

Nieuw loonvoorstel en langere looptijd cao
Op dinsdag 30 mei 2023 heeft de tweede onderhandelingsronde voor de cao Bloembollengroothandel plaatsgevonden. Anthos heeft namens de werkgeversdelegatie een nieuw loonvoorstel en een langere looptijd van de cao voorgelegd. Anthos stelde een bruto loonsverhoging van € 170,- per 1 juli 2023 voor en € 90,- per 1 juli 2024. Qua looptijd deden ze een voorstel van 24 maanden. Dit betekent dat er vanuit werkgeverszijde opnieuw wordt geprobeerd een cao met een hele lange looptijd af te spreken.

De vorige cao had namelijk ook al een looptijd van 24 maanden. Gelet op de onzekere economische situatie en de hoge inflatie hebben CNV Vakmensen en FNV aangegeven dat dit onbespreekbaar is. Het loonvoorstel geeft daarbij totaal geen reden om een langere looptijd dan 12 maanden af te spreken. Het CNV-loonvoorstel bedroeg namelijk 10 procent en een stijging in geld van € 200. Alleen salarisschaal B profiteert van het voorstel van Anthos, waarbij de stijging in het eerste jaar van de cao afgerond 14% bedraagt. Voor de schalen C tot en met H is de loonstijging per jaar slechts 4 tot 5%.

Werkgeversreactie op voorstellenbrief
Tijdens deze 2de onderhandeling besprak CNV ook de andere onderwerpen uit de voorstellenbrief. In de bijlage staat de CNV-voorstellenbrief nogmaals opgenomen. Ondanks dat CNV het compliment kreeg dat de voorstellen mooi en sociaal zijn, was het algemeen antwoord dat deze de werkgevers teveel geld zouden kosten.

In het kort de werkgeversreactie op de voorstellen:

  • Verlofsparen voor pensioen. Huidige seniorenregeling voldoet volgens Anthos voldoende om medewerkers op gezonde wijze de AOW-gerechtigde leeftijd te laten behalen. Ook zou er vanuit bedrijven voldoende maatwerkoplossingen mogelijk zijn.
  • Reiskostenvergoeding. Dit onderwerp leverde een flinke discussie in de onderhandeling op. Vanaf 10-20 km wilde Anthos een vergoeding gelijk aan fiscale maximum overeenkomen (2023: € 0,21 per kilometer, 2024: € 0,22 per kilometer). Dit betekent dat Anthos tussen de 1ste en de 10de kilometer geen reiskosten wilt vergoeden. Ditzelfde geldt voor alle kilometers boven de 20 kilometer.
  • Geboorteverlof. De wettelijke regelingen voldoen waardoor Anthos niets ziet in aanvullende afspraken voor aanvullend geboorteverlof voor de partner.
  • Rouwverlof. Anthos kwam hier met een eigen voorstel. Dit houdt in dat ze vanaf het overlijden tot en met de dag van de uitvaart doorbetaald verlof willen toekennen voor het overlijden van echtgenoten en kinderen. Drie dagen verlof geldt voor het overlijden van ouders en broers en zussen. Voor de dag van de uitvaart is er betaald verlof voor het overlijden van schoonouders, aangehuwde broers en zussen, kleinkinderen en grootouders.
  • Met het voorstel van de thuiswerkvergoeding van € 2,15 kon Anthos wel instemmen. Ditzelfde geldt voor het fiscaal vriendelijk verrekenen van de vakbondscontributie.
  • Dit gold helaas niet voor het fietsplan. Werkgevers willen niet het fietsen stimuleren via een fietsplan binnen de beschikbare werkkostenregeling (WKR).

Voorstellen liggen te ver uit elkaar
Tijdens deze 2de onderhandelingsronde heeft CNV als vakbond laten weten dat het loonvoorstel van Anthos onbespreekbaar en ronduit slecht is. Op geen enkele wijze doet dit voorstel recht aan het huidige inflatieniveau. Ook het stukje 'inhaalindexatie' van de huidige cao is niet terug te zien in het voorstel van Anthos. De houding van Anthos is daarnaast, op de onderwerpen rouwverlof en de thuiswerkvergoeding na, teleurstellend te noemen. Na diverse schorsingen tijdens deze 2de cao-onderhandeling heeft CNV/FNV moeten concluderen dat de vakbonden er niet uitkomen.

De vakbonden zitten te ver uit elkaar. CNV Vakmensen was hierdoor genoodzaakt om de cao op te zeggen. Aan een nieuwe slechte cao werkt CNV niet mee. Dit betekent dat er geen cao meer is als de vakbonden niet voor 1 juli 2023 tot nieuwe afspraken met Anthos. Dit leidt er o.a. toe dat de regeling van de piekarbeiders niet meer van toepassing is. Dit heeft voor de werkgevers grote gevolgen. CNV hoopt hierdoor van harte dat Anthos de boodschap serieus neemt: "we willen een nieuwe cao met een loonstijging van rond de 8% en een open houding voor de overige voorstellen!"

De cao-onderhandelingen zullen verder gaan op woensdag 7 juni 2023. Uiteraard houdt CNV belanghebbenden op de hoogte.

De cao online
Verder kan iedereen, lid of geen lid, ook meepraten op de cao-pagina Groothandel in Bloembollen, vragen stellen of iets aan de orde brengen. Men heeft geen account nodig. Dit is ook voor collega’s die (nog) geen lid zijn maar wel een mening hebben over de cao en willen meepraten. Meer informatie over de cao Groothandel in Bloembollen, kan men vinden op de cao-pagina

Bron: CN


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.