Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Minder olie, meer negatieve stroomprijzen

Het mag geen verbazing meer wekken dat er dit weekend weer forse negatieve stroomprijzen zijn genoteerd. Het was zomers met toch nog een aardig windje. Goed voor de elektriciteitsopwekking.

De verwarming hoefde uiteraard dit weekend niet aan, maar de gasprijs op de TTF blijft nauwgezet gevolgd worden door de markt. Vorig jaar juni begon de gasprijs namelijk gevoelig te stijgen met een enorme piek in augustus tot gevolg. Voorlopig lijken dergelijke hoge prijzen ver weg, maar oplettendheid blijft gevraagd. 


TTF-gasprijs contract 'winter 2023' t/m 1 juni 2023. Klik hier voor actuele cijfers. 

De gasopslagen worden gestaag gevuld, zo blijkt uit een nieuwe update uit Den Haag van 2 juni. Nu.nl meldt dat de lang verwachte stikstoffabriek, die buitenlands gas om kan zetten naar laagcalorisch gas, dan toch eindelijk vanaf 1 oktober in gebruik gaat. 1 april was de bedoeling, na al herhaaldelijk vertraging. 

Ook over olie geeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een update. De olievoorraad nam toe, de prijs ook licht. Maandagochtend gaat het onder energiespecialisten over de recente vergadering van de OPEC+. De productie gaat verder omlaag. Ook Saoedi-Arabië schroeft de productie terug. Voor de prijs aan de pomp verwacht Hans van Cleef van Publieke Zaken weinig gevolgen, zegt hij bij BNR. Volgens de econoom zit de huidige productieverlaging al in de prijs verwerkt.

Over de negatieve stroomprijzen schrijft analist Jan Willem Zwang. Hij constateert dat in mei er drie records zijn gebroken, waaronder die van de meeste negatieve uren in één maand én die de diepste prijsdaling, tot min 400 euro per megawattuur.

De Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW), kenniscentrum en belangenbehartiger voor de zakelijke energie- en watergebruiker in Nederland, wijst op een daling van het tarief voor landelijk gastransport in 2024 met 20 procent. Dat doet men na bekendmaking van de tarieven door de ACM. 

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bracht vrijdag naar buiten in te zetten op energiediplomatie, om te zorgen dat Nederland onder meer waterstof deze kant op kan krijgen.