Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: TTF-gasprijs zakt weer verder

Na een kortstondig prijspiekje na slecht LNG-nieuws woensdag is donderdag de korte termijngasprijs op de Title Transfer Facility weer gezakt, tot een nieuw laagtepunt zelfs voor crisistijden: 23,1 euro per megawattuur. Ook de gasprijs voor komende winter zakt mee, tot onder de 41 euro. 


TTF-gasprijs contract juli 2023 t/m 1 juni 2023. Klik hier voor actuele cijfers. 

Deze vrijdag geen negatieve stroomprijzen. Wel cijfers van het CBS die (deels) verklaren waar die harde stijging van het aantal negatieve uren in Nederland vandaan komen. Het aandeel hernieuwbare energie is in 2022 toegenomen naar 15 procent, zo laten de statistici zien. Een jaar eerder was dit 13 procent.

Vooral het verbruik van zonne- en windenergie is het laatste jaar gestegen. Het energieverbruik uit biomassa is iets gedaald. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Nederland heeft in EU-verband afgesproken om in 2030 minstens 27 procent van het totale energieverbruik op te wekken met hernieuwbare energie.

Die opmars van zonnepanelen en windmolens maakt dat bij gunstig weer er in Nederland meer opgewekt wordt dan er nodig is, met als gevolg dat er flink wat elektriciteit geƫxporteerd wordt, maar ook dat soms het net overvol raakt en alle aanvoer niet aankan.