Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groen Kennisnet presenteert overzicht quarantaine-organismen voor boomkwekerij

Door open grensverkeer van plantmateriaal en gewassen binnen de EU neemt de kans toe dat nieuwe ziekten en plagen Nederland binnenkomen en zich hier vestigen. Denk aan Xylella dat verwoestend was voor eeuwenoude olijfbomen in Italië. Of de buxusmot die vele buxusplanten liet verdwijnen uit parken en tuinen in Nederland. En de essentaksterfte zorgt ervoor dat we veel essen verliezen in heel Europa.

De EU heeft een aantal organismen tot quarantaine-organisme benoemd (Q-organismen); dit zijn organismen die een extra groot risico opleveren. Als een Q-organisme op een bedrijf gevonden wordt, heeft dit grote consequenties: het bedrijf moet in quarantaine, planten worden vernietigd en ook niet-waardplanten mogen niet worden verhandeld.

Overzicht
Een uitbraak van (nieuwe) Q-organismen kan dus leiden tot grote economische en maatschappelijke schade. Een reëel risico dat we niet moeten onderschatten. Is de sector hierop voorbereid? Hoe herken je een Q-organisme? Welke schade richten ze aan en welke maatregelen kun je nemen? Voor alle partijen in de boomkwekerijsector is kennis en informatie van cruciaal belang. De antwoorden op deze vragen vind je in het nieuwe dossier over Q-organismen op Groen Kennisnet. Het dossier gaat uitgebreid in op de Japanse kever, de (Oost)Aziatische boktor en de essenprachtkever.

Het document vindt u hier.

Publicatiedatum: