Energie-update: 'Gratis' stroom kost Nederland miljoenen

Veel verder dan 25 euro per megawattuur wil de TTF-prijs nog niet zakken. Eind vorige week werd dat prijsniveau na een forse daling gehaald. Veel aandacht ging er ook uit naar de elektriciteitsmarkt, waar zoals verwacht veel negatieve uren konden worden bijgeschreven. 

Het hele lange weekend lang daalden de prijzen rond het middaguur tot onder de grens van 0 euro. Ook vanmiddag is dat twee uurtjes, zij het nipt, het geval.

De negatieve stroomprijzen ontstaan door een overaanbod aan groen opgewekte stroom uit zon en wind. Nederland exporteert die stroom ook. De dagen met 'gratis' stroom hebben Nederland zo'n negen miljoen euro gekost, rekent lector energietransitie Martien Visser van de Hanzehogeschool in Groningen bij BNR voor. De bijbehorende grafiek verscheen op Twitter.


TTF-gasprijs contract 'winter 2023' t/m 30 mei 2023. Klik hier voor actuele cijfers. 

In een nieuwe update vanuit energiehandelsplatform Powerhouse wordt de vraag gesteld die de afgelopen dagen al vaker is gesteld: Komt er een einde aan de dalende prijzen?

In de update lezen we dat 'omdat de uurprijzen voor elektriciteit zo laag zijn dit ook invloed heeft op de kortetermijnproducten.' "Daar waar het gastermijn-product Cal 2024 horizontaal beweegt blijft Cal 2024 power dalen. Dat komt omdat er meer drivers zijn die de prijs bepalen in vergelijking met gas." 

Terug naar de vraag dan. Het zou zo maar kunnen dat de dalende trend voor de kortetermijnproducten ten einde komt, voorspelt men bij Powerhouse. "LNG ladingen leveren meer op in Azië wat tot een
verminderd aanbod voor Europa zal leiden. De middellange, en lange termijn producten kunnen nog wel wat dalen. Zoals eerder benoemd zijn het de risicopremies die met het verstrijken van de tijd verdampen." Lees hier de hele update.  

De dalende energieprijzen maken voor energieleveranciers jaarcontracten weer mogelijk. De NOS schrijft erover. "Tot nu toe zit alles dit jaar mee", zegt econoom Hans van Cleef in het artikel. "Een zachte winter, volle opslagen en de Chinese economie die langzamer dan verwacht weer lng naar zich toetrekt. Als je naar de prijs kijkt, zijn de risico's met name naar boven toe." 

De Rabobank wijst in een analyse op de gunstige effecten van de lagere energieprijzen voor de prijzen van kunstmest. De vraag naar kunstmest heeft wel nog even nodig om te herstellen van de klappen van de afgelopen tijd. 

Teler Hans Hendriks is kritisch op aangekondigd beleid. De 'gaspedaalfunctie' die telers hebben met hun energietechnieken waarmee ze helpen het elektriciteitsnet te balanceren dreigt te verdwijnen, schrijft hij.


Publicatiedatum:
© /



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.