Vertrouwen glastuinbouw weer 'onder nul'

Het vertrouwen dat Nederlandse glastuinbouwondernemers in hun bedrijf hebben, is in het eerste kwartaal van 2023 met bijna 7 punten gedaald. De index is hierdoor weer onder nul gezakt, wat wil zeggen dat er meer ondernemers zijn die geen vertrouwen hebben in de toekomst van hun onderneming dan andersom. Met deze daling is de glastuinbouw momenteel de sector waar ondernemers het minste vertrouwen hebben in hun onderneming van alle subsectoren in de land- en tuinbouw. De Agro Vertrouwensindex is samengesteld uit de stemmingsindex en de verwachtingen voor over 2 à 3 jaar.

De Agro Vertrouwensindex van de glastuinbouw ligt met -4 punten ver onder de Agro Vertrouwensindex van de totale land- en tuinbouw, die op 7 punten staat. Ook is de index aanzienlijk lager dan het langlopende gemiddelde van de glastuinbouw van 14 punten.

Tuinders, zo weten de onderzoekers, hebben weinig vertrouwen in de economie. Ook denken zij in de komende maanden minder voor hun product te krijgen, schat men de algehele productie lager in is er geen vertrouwen dat prijzen van alle mogelijke input, die de afgelopen tijd enorm zijn gestegen, weer zullen dalen. Daarom is de verwachte omzet en ook de winstverwachting naar beneden bijgesteld.

Een uitgebreide bespreking van de cijfers vindt u hier.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.