Kenia: "Vraag naar koeloplossingen op locaties teeltbedrijven neemt toe"

Al ruim een jaar biedt InspiraFarms Cooling koeloplossingen aan voor de bloemensector. En sinds ze hun eerste unit hebben geïnstalleerd op een bloemenkwekerij in Timau, Kenia, zien ze de vraag toenemen en breiden ze hun aanwezigheid op de markt uit. Het bedrijf is onlangs gestart met onderhoudsservices voor alle koelmachines van de kwekerij en er komen nog meer koeloplossingen. Volgende maand staan ze voor de tweede keer op de IFTEX in Nairobi, waar ze hun koeloplossingen voor de bloemensector presenteren, waaronder koelcellen, voorkoelers en pakstations, legt Dave Zoetemelk, directeur verkoop van InspiraFarms, uit.

Koelcellen en pakstation bij een Keniaanse teler

Toetreding tot de bloemensector
Sinds 2012 heeft InspiraFarms Cooling zich gespecialiseerd in het leveren van de tools, technologie en expertise aan Afrikaanse bedrijven in de groente- en fruitsector om voedselverliezen en energiekosten aanzienlijk te verminderen en toegang te krijgen tot markten met een hogere waarde. In 2022 breidde Inspirafarms Cooling deze oplossingen uit naar de bloemensector, met de verkoop van een unit die is ontworpen voor een gevestigde bloemenkwekerij in Timau, Kenia. "Ons besluit om ons te richten op de bloemensector werd voornamelijk ingegeven door de marktvraag en de behoefte aan innovatieve oplossingen."

"Naarmate de markt groeide, zagen we de behoefte aan betrouwbare en efficiënte koeloplossingen, die specifiek zijn afgestemd op de unieke vereisten van bloementelers, distributeurs, retailers en exporteurs. De hoogwaardige industrie en de delicate aard van verse bloemen vereisen een nauwkeurige temperatuurregeling en een optimale behandeling na de oogst om hun kwaliteit te waarborgen en hun houdbaarheid te verlengen."

Eerste bloemenunit geïnstalleerd
De bloemenkwekerij in Timau zocht een scherp geprijsde, geavanceerde oplossing en een energie-efficiënte faciliteit voor het koelen en opslaan van vers gesneden rozen. InspiraFarms Cooling kon daarin voorzien, legt Dave uit. "De eerste unit die we installeerden was een ontvangstunit voor versgesneden bloemen van het veld, ontworpen om de veldwarmte snel naar +5°C te brengen. De tweede unit is bestemd voor de nasortering, waar de bloemen verder worden gekoeld tot +1°C en in de doos worden gedaan voor export."

"Over het geheel genomen bestaat de faciliteit uit een ontvangst-/intake-koelruimte en een eind-/verzendkoelruimte, die zijn ontworpen voor de hoogste output in productkwaliteit en het laagste niveau van uitdroging, waardoor het vaasleven wordt verlengd en condensatie, die schadelijk kan zijn voor de bloemkwaliteit, wordt geminimaliseerd. Deze klant kocht ook onze realtime data-oplossing om hun koelprestaties te controleren en te optimaliseren. Dit omvat een set intelligente sensoren, logboeken en elektronica, waarmee ze door middel van realtime monitoring inzicht krijgen in hun gegevens."

Koelketen moet op de boerderij beginnen
De koelketen, met name voor snijbloemen, moet al bij de teler beginnen zodra de bloemen zijn geplukt en gesneden, benadrukt hij. "Bij de meeste exporteurs worden de bloemen tussen 24 en 48 uur na het plukken naar de luchthaven vervoerd. Een koeling voor en na het sorteren en verpakken zorgt voor kwaliteitscontrole door de afbraak te vertragen en krimp te verminderen."

"Gedurende deze periode moeten de temperatuur en de vochtigheidsgraad worden gecontroleerd, waarbij de temperatuur wordt verlaagd en een ideaal bereik van 1 tot 3°C wordt aangehouden. Om deze reden is tijd van cruciaal belang, aangezien elk uur buiten de koude richttemperatuur van de bloem het vaasleven met een hele dag vermindert. Wij wilden onze klanten in staat stellen dit verlies te vermijden met onze koeloplossingen."

Grote belangstelling voor zeevracht
Volgens Dave neemt de belangstelling voor en de vraag naar zeevrachtzendingen toe. Wanneer men kiest voor zeevracht, moet de temperatuur bij herkomst en gedurende de hele reis optimaal zijn. "In de afgelopen maanden hebben Keniaanse bloemenexporteurs aangegeven dat ze problemen hadden met luchtvracht voor de doorvoer van hun producten vanwege de hoge kosten. Voor bloemenhandelaars zijn de voordelen van zeevracht ten opzichte van vliegtuigen gebaseerd op een grotere capaciteit en veel lagere prijzen, terwijl de transittijden naar belangrijke markten langer zijn en de mogelijkheden voor luchtvracht beperkter en minder winstgevend worden."

"Bij zeevracht moet de houdbaarheid bij vertrek optimaal zijn, zodat de kwaliteit die de consument verwacht meer dan een maand behouden blijft. Om deze resultaten te bereiken, zijn een hoogwaardige voorkoeling en een efficiënte koelketen vanaf de oogst tot aan de consument van cruciaal belang. Onze producten zijn ontworpen om dergelijke lange reizen haalbaar te maken voor klanten die gebruik willen maken van zeevracht."

Welke service wordt het vaakst gebruikt? Waarom?
Volgens Dave zijn koelcellen en luchtvoorkoelers momenteel de meest gevraagde koeloplossingen. "InspiraFarms Cooling biedt blast chillers en luchtvoorkoelers om de koeling te versnellen zodat elk pakket op een pallet, elke krat, doos of bak gelijkmatig en effectief wordt bereikt. Wanneer dit efficiënt gebeurt, wordt de luchtstroom geoptimaliseerd en wordt de periode voor de temperatuurdaling van de producten aanzienlijk verkort. Met een druk tot 300 Pa (Pascal) kunnen onze voorkoelingssystemen en instelbare luchtstromen worden afgestemd op een reeks koelmachines en de koelprocessen en -behoeften van de klant."

Koelinstallaties voor een complete en gecontroleerde koelcyclus
Om een volledige en gecontroleerde koelcyclus voor bloemen aan te bieden, heeft InspiraFarms Cooling een verscheidenheid aan cold chain assets, zoals koelruimtes met positieve temperatuur, gekoelde verpakkingsruimtes, gekoelde distributiegangen en nog veel meer. Alles past onder één dak, met modulaire structuren en ontwerpen, materialen die voldoen aan alle kwaliteits- en voedselveiligheidscertificeringen en een geïntegreerd realtime gegevensmonitoringsysteem.

"Onze data-oplossing ligt ver voor op andere bekende oplossingen op de markt. In onze standaardoplossing meten we niet alleen de kamertemperatuur, maar ook de vochtigheid van elke koelruimte. Daarnaast meten we ook de producttemperatuur door middel van prikpennen, meten we de deuropeningen en doen we energiemetingen (verbruik en over-/onderspanning). Deze oplossing kan worden uitgebreid met extra sensoren zoals ethyleen en CO2 voor klanten die alarmen willen instellen of de gegevens willen analyseren en hun koelrecepten en protocollen willen verbeteren voor een nog beter resultaat."

Onderhoud
Zoals voor veel producten is onderhoud van goede kwaliteit belangrijk. Met regelmatig onderhoud minimaliseert u de stilstandtijd en vermindert u storingen en daaruit voortvloeiende schade aan al uw koelmachines en -apparatuur. Daarom zijn ze onlangs gestart met onderhoudsdiensten voor alle koelmachines van het bedrijf, waaronder koelcellen, pakhuizen, vriezers en oplossingen voor langdurige opslag.

"Of een teler nu een zeer efficiënt systeem van ons heeft gekocht of koelapparatuur heeft die door andere bedrijven is geleverd, wij kunnen hen voorzien van onze aanbevolen onderhoudsservices. We kunnen de onderhoudsactiviteiten plannen rond de seizoensgebondenheid van de gewassen, zodat we de beste onderhoudsmethodes voor, tijdens en na het oogstseizoen toe kunnen passen," zegt Dave.

Meer oplossingen in de pijplijn
In de loop van het jaar zullen ze meer bloemenoplossingen voor hun klanten gaan inzetten. "Hierdoor zullen zij op hun beurt minder afkeuringen krijgen, een energie-efficiëntie en langere houdbaarheid bereiken en een efficiënte koeling ervaren."

IFTEX in Nairobi, Kenia
Wilt u meer weten over InspiraFarms Cooling en het team ontmoeten? Ze staan op de IFTEX in Nairobi, Kenia, van 6-8 juni in het Visa Oshwal Center, stand G3-29 (boek hier een afspraak). "Voor ons leverde editie 2022 veelbelovende leads op in een sector waar we net waren toegetreden. Al deze zakelijke kansen boden ons een uitstekende basis voor toekomstige groei en samenwerkingen binnen de sector."

"Door zinvolle gesprekken en interacties met de aanwezigen kregen we waardevolle inzichten in de uitdagingen en pijnpunten waarmee exporteurs in de verse bloemensector worden geconfronteerd. Deze kennis stelt ons in staat onze oplossingen te verfijnen en af te stemmen op de unieke behoeften van onze klanten. We hebben al twee installaties gedaan voor klanten die we op IFTEX 2022 hebben ontmoet."

Voor meer informatie:
InspiraFarms Cooling
Tel.:+44 (0) 20 3893 2420
info@inspirafarms.com
www.inspirafarms.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.