Lancering nieuwe handreiking aquathermie op 12 juni

Netwerk Aquathermie, STOWA en Warmte uit Water lanceren op 12 juni een nieuwe online handreiking aquathermie. Hiermee willen ze de beschikbare tools en kennis voor iedereen die met aquathermie aan de slag wil, makkelijk toegankelijk maken. Of men nu een geïnteresseerde bewoner, initiatiefnemer, waterbeheerder of warmtebedrijf is. De lancering vindt plaats op 12 juni tijdens een speciaal webinar. 

Aquathermie, het winnen van warmte of koude uit water om gebouwen te verwarmen of af te koelen, gebeurt al op zo’n 100 plekken in Nederland. Henk Looijen, Netwerk Aquathermie: “Aquathermie kan een forse bijdrage leveren aan de warmtetransitie. Om te kunnen opschalen hebben betrokkenen toegang nodig tot de meest actuele kennis en tools. Er is heel veel beschikbaar, maar dat is soms ook versnipperd. Daarom hebben we de handen ineen geslagen om alle kennis over het winnen van warmte en koude uit oppervlaktewater, afvalwater én drinkwater samen te brengen in een online handreiking aquathermie.”

In de handreiking klikt men eenvoudig door naar verschillende fases van een aquathermieproject, naar verdiepende thema’s of naar tools en rapporten.

Impact
Michelle Talsma, programmamanager bij STOWA vult aan: “Als het om warmtewinning uit oppervlaktewater of rioolwater gaat, hebben waterbeheerders vaak een rol bij aquathermie, omdat zij de waterkwaliteitsbeheerder zijn. STOWA heeft in diverse samenwerkingsverbanden onderzoek gedaan naar de impact van aquathermie op het water. We willen dat die kennis goed toegankelijk is; voor zowel waterbeheerders als initiatiefnemers.” Deze handreiking is de opvolger van de handreiking aquathermie die STOWA in 2018 publiceerde. Voor wie liever een pdf gebruikt; die wordt ook vernieuwd.

In de handreiking komen naast rapporten en tools ook veel praktijkvoorbeelden aan bod. “Toen wij met het project Warmte
uit Water in Zutphen aan de slag gingen met een aquathermieproject, merkten we dat we daar echt behoefte aan hadden”, aldus Bruno Bekhuis van Warmte uit Water. “Daarom wilden we de praktijkkennis die er is graag toegankelijk ontsluiten.”

Drie onderdelen
De handreiking bestaat uit drie onderdelen: ‘basis’, ‘proces’ en ‘verdieping’. Het eerste onderdeel wijst mensen die zich voor het eerst op aquathermie oriënteren de weg. Wat is aquathermie? En is het handig voor mijn project of wijk? Het tweede deel ‘proces’ omschrijft de verschillende fases van een aquathermieproject, van oriëntatie tot realisatie. Bij iedere fase moet duidelijk worden wie er betrokken zijn, wat het doel is van de fase en welke afwegingen en afspraken de betrokkenen moeten maken.

Voor wie er het fijne van wil weten, biedt het onderdeel ‘verdieping’ meer achtergrondinformatie over verschillende thema’s: technisch, financieel, stakeholders, juridisch en impact op de omgeving. Zo leest men hoe een businesscase van een aquathermieproject in elkaar steekt en welke impact op de ecologie kan optreden.

Meer weten over de handreiking? Het is mogelijk om aan te melden voor het webinar “Aquathermie van A tot Z – lancering nieuwe handreiking” op 12 juni van 12.30 tot 13.30 uur.

De handreiking is vanaf 12 juni te vinden op www.aquathermie.nl/handreiking

Bron: Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer 


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.