Slimme deuren tillen koeling en interne logistiek Bredefleur naar hoger plan

Tholen - Bij Bredefleur laten ze niets aan het toeval over om de leliebollen optimaal te laten presteren. Zelfs over de deuren in de kas is nagedacht, vertelt Peter Evers. “MeerDeur levert inmiddels al meer dan 30 jaar deuren voor onze kwekerij, en sinds kort maken ze in eigen fabriek ook snelloopdeuren. Die hebben we aangeschaft voor onze koelruimte, om het ontdooiproces naar een nog hoger niveau te tillen.”

Leliebollen worden ingevroren, en normaal gesproken gaan ze bij Bredefleur bij het ontdooien eerst een tijdje in een tussenruimte. “Daar werden ze dan met lucht ontdooid. Nu hebben we die ruimte afgesloten met zo’n speedroldeur, die schakelt op temperatuur.”

Pratende deur
Zo hebben ze er een geconditioneerde ruimte van gemaakt, maar er moest een deur komen die daar ook in mee kon schakelen. “Deze deur gaat automatisch open en dicht op temperatuur om verse lucht de ruimte in te laten, om de bollen gecontroleerd te laten ontdooien.”

Die schakeling werkt als volgt: de deur is gekoppeld aan een temperatuursensor en een programma van de koelinstallateur, Dijksma Koudetechniek. “De koeling en de deur kunnen zo als het ware met elkaar ‘praten’.”

Week winst
Vroeger, voor installatie van de slimme deur, deden ze de deur naar de tussenruimte gewoon met de hand dicht als het ’s winters wat kouder werd. “Met de slimme deur hebben we het ontdooiproces verdubbeld, van ongeveer een week naar zo’n twee weken. Daardoor gaat de kwaliteit van de bollen omhoog, en kunnen we in de kas uiteindelijk een ongeveer een week sneller telen.”

Ook de knopaantallen van de lelies kunnen met het nieuwe systeem worden beïnvloed, vertelt Peter. “Het koelen is echt onderdeel geworden van het teeltproces. En dat proces gebeurt jaarrond, met vriezen, ontdooien en telen. Elke dag gaan er nieuwe bollen in en uit.”

Afstandsbediening
De deuren gaan dus weliswaar automatisch open en dicht, maar ze zijn ook met de hand te bedienen dankzij overbrugginssensoren. “Er zit een afstandsbediening op de heftrucks waarmee je de deuren kunt openen en sluiten, zodat je eronderdoor kunt rijden,” besluit Peter. “Zowel de deur als de sensoren waren binnen een dag of twee geïnstalleerd.”

Voor meer informatie:
MeerDeur
Afdeling verkoop
verkoopmeerdeur@meergroup.eu 
Tel. 0031 (0) 174 -280 777
https://www.meerdeur.nl/  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.