SchermNed installeert speciale zonsverduistering in Haags kantoorpand

“We kunnen projectarchitecten verrassen met onze innovaties vanuit de tuinbouw"

De Haagse Poort is opvallend kantoorgebouw, dat vanaf de snelweg bij het Haagse Prins Clausplein niet te missen is. Vanuit de auto is het misschien niet te zien, maar er zit stiekem best wat tuinbouwtechniek in het pand. SchermNed was vanaf het begin betrokken bij de zonsverduistering voor het ronde glazen atrium bij het pand. Daarvoor was een bijzondere zonsverduistering nodig.

SchermNed installeerde de atriumzonwering direct na de oplevering van het pand in 1994. Oprichter Cock van der Voort ontvouwt de originele projecttekening en wijst naar de datum in de rechterhoek van de inmiddels vergeelde tekening. “Toen was ik pas negen jaar,” lacht zoon Jack, de tweede generatie die inmiddels aan het roer staat bij het Naaldwijkse familiebedrijf, dat inmiddels zo’n veertig medewerkers telt. “Bijzonder dat vader en zoon, bijna dertig jaar verder, samen met andere collega’s staan te sleutelen tijdens de renovatie van de installatie.”

Luchtfoto den Haag: foto van Siebe Swart

Bijzondere utiliteitsprojecten
Het ronde atrium, ook wel de ‘De Diamant’ genoemd, wordt gebruikt als restaurant én presentatie- en recreatieruimte. Een fijne plek met veel licht, maar te veel zon vraagt uiteraard om verduistering. “Verreweg het grootste deel van onze projecten komt uit de tuinbouw, maar in de utiliteit gaan we graag de uitdaging aan bij bijzondere lichtstraten, zadeldakzonweringen, grote glasgevels of complete atriums, legt Jack uit. “We kunnen projectarchitecten verrassen met onze innovaties vanuit de tuinbouw,” refereert vader Cock aan het verkrijgen van eerste uitdagende utiliteitsprojecten.

Het ronde atrium heeft een diameter van 23 meter en wordt verduisterd door vier zogenaamde ‘sinaasappelsegmenten’. Een gekoppeld besturingssysteem zet vier 380V motoren aan het werk om de segmenten via omloopkettingen mee te laten lopen met de zon. “Zo zorgen we de hele dag voor een prettig klimaat in de ruimte”, zegt Jack die eveneens de akoestiek dempende functie van zonwering benoemt. “Een belangrijk element in een presentatieruimte, net als het uiterlijk van het doek en de installatie. Dat ziet er fris en schoon uit.”

Kosten besparen
Na eerdere onderhoudsbeurten stond eind 2022 een grote renovatie gepland, die begin 2023 is afgerond. Onder andere tandwielsets, aslagers en omloopkettingen met 40% extra voorspanning zijn vervangen, motoren zijn gereviseerd en het complete besturingssysteem is vernieuwd. De pulsgevers en benaderingsschakelaars van de besturing zijn gekoppeld aan een modem, zodat er op afstand te monitoren is waar de panelen zich bevinden. “Je kunt tijdens storingen sneller schakelen, daarmee bespaar je kosten,” benadrukt Jack het voordeel van deze modernisering.

Cock schetst de besparing aan de hand van een treffend voorbeeld. “De panelen schuiven ‘s nachts automatisch weer naar de beginstand om ’s morgens de eerste zonnestralen weer op te kunnen vangen. Als er eerder die middag een glazenwasser per ongeluk een sensor heeft geraakt, stopt het systeem. Zo’n storing is eenvoudig op afstand te verhelpen.”

Flexibiliteit
Met de renovatie is het kantoorpand voorlopig weer verzekerd van een flexibele atriumzonwering die flexibel is, zorgt voor een prettig klimaat, een akoestische demping heeft én er zeer representatief uitziet. Een ruimte waarin klanten en overige relaties nog steeds verrast worden. “Net zoals wij klanten willen blijven verrassen met onze innovatieve oplossingen,” sluit Jack af. “Zo zette mijn vader ooit de eerste stappen in de utiliteit vanuit de tuinbouw, die combinatie werkt voor ons nog steeds perfect.”

Voor meer informatie:
SchermNed B.V.
Grote Woerdlaan 36c
2671 CL Naaldwijk
+31 (0)174 62 22 14
info@schermned.nl  
www.schermned.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.