Goede opkomst op Expertisedag Pioen

Het telen van pioenrozen kent zijn uitdagingen. Weersomstandigheden zijn van grote invloed op de ziekten en plagen, maar ook het beheersen van onkruid is een punt van aandacht. Afgelopen vrijdag waren telers tijdens de Expertisedag Pioenroos welkom om kennis op te doen van de aanpak van deze uitdagingen, meldt Agrifirm-GMN.

Actualiteit
De dag werd georganiseerd op de onderzoekslocatie in Venhuizen. Als gevolg van de weersomstandigheden eerder dit jaar, zijn er in de pioenrozenteelt schadebeelden ontstaan. “Een deel van de stelen snoert in en deze hangt krom”, vertelt teeltadviseur Gerbrant Schilder. “Dit varieert van een enkele tak per plant tot wel meer dan de helft van het aantal takken. Het komt vooral voor in de late soorten en specifiek in de lactiflora types. ”Het bijzondere aan het fenomeen is dat het zo breed voorkomt. In heel West-Friesland hebben de meeste telers te maken met verschillende mate van schade." 

"Ook in andere regio’s zoals Brabant en Limburg is er sprake van schade. “Bij analyse van het aangetaste plantmateriaal komt steevast een hoge aantasting phytophthora cactorum naar voren. Deze ziekte is latent aanwezig en heeft, vanwege het bijzonder natte seizoen, beschadigd weefsel en verlaagde weerbaarheid van de planten, nu ruim baan voor infectie.” Tijdens de rondgang werd ook besproken welke mogelijkheden er zijn om phytophthora tegen te gaan.

Onkruidbeheersing
Hiernaast werd afgelopen vrijdag uitgebreid stilgestaan bij proeven met bodemherbiciden. Nieuwe middelen tegen onkruid voor de rijenbespuiting zijn onderzocht. Teeltadviseur Jeroen Groot over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van onkruidbeheersing: “Achter de schermen wordt in samenwerking met het Expertisecentrum Bloembollenteelt  op diverse locaties getest met nieuwe toepassingen en middelen combinaties.

Ook hier op het proefveld in Venhuizen. Het is een vervolg van eerdere jaren om te onderzoeken hoe we de nieuwe middelen op een effectieve en veilige manier kunnen toepassen. Ook nu zien we gewasreactie bij enkele middelen, wat het belang van dit onderzoek onderstreept. Wat opviel was dat er verkleuring van blad zichtbaar werd bij toepassing van een nieuwe herbicide met een KUG toelating. Vanuit dit onderzoek hopen we onze telers weer nieuwe toepassingen en middelencombinaties te kunnen adviseren om het onkruid na opkomst ook goed te kunnen beheersen.”

In totaal kwamen er zo’n 65 telers op de Expertisedag Pioen af. Agrifirm wil hen bedanken voor hun komst.

Bron: Agrifirm-GMN  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.