Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Koud voorjaar zorgt voor late aanvoer zomerbloemen

"Kwekers staan de bloemen uit de grond te kijken"

Tholen - 't Kan vriezen of dooien, of het is gewoon erg nat. Dat laatste heeft de Nederlandse kweker, en dan vooral die met zomerbloemen van het land, de afgelopen tijd aan den lijve ondervonden. Veel typische zomerproducten beginnen nu langzaam los te komen, maar voor een deel wordt de Moederdagboot daarmee, helaas, gemist.

We leggen ons oor te luisteren bij een tweetal veilingmeesters van Royal FloraHolland, Linda de Ruiter en Edwin Chrispijn. Voor een kijkje in de markt is er eigenlijk geen beter adres, want nergens komt het aanbod zo volledig voorbij als op de klokken in Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg. Bovendien weet Linda van 'specialties', van alle mogelijke niche- en seizoensproducten, terwijl Edwin dagelijks een groot deel van het wereldwijde rozenaanbod onder de hamer heeft.


Een opvallende verschijning, de Pioen Henry Bockstoce: lijkt verdacht veel op een roos, maar is een pioen. Foto is van is van Marcel Salman van Kwekerij de Grashoek.

"Veel seizoensbloemen beginnen nu binnen te druppelen en dat wordt door de handel blij verwelkomd', weet Linda. 'Maar het is laat. We hebben nog een geluk dat Moederdag zelf laat is, dat maakt dat we er nog een staartje van kunnen meepakken."

Zo zwart-wit is het niet helemaal, vanuit de tunnelteelt - denk dan vooral aan de pioenen - is er al best wat aanbod. Maar het is koud en vooral zo nat geweest, dat er geen sprake van een golf is (die, tussen twee haakjes, daarom ook wel eens te vroeg kan zijn).

Tegelijkertijd spelen er vanuit de kant van de kopers andere dingen. Inflatie bijvoorbeeld: bloemen worden (weer) steeds meer een luxeproduct, is moeders de consument nog wel een rib uit het lijf waard? 'Ik heb niet de druk van de Moederdag ervaren die er in andere jaren meestal wel is', vertelt Linda, en ook Edwin 'vindt het nog niet meevallen: de prijzen blijven wat achter, er hoor zelf ook veel wisselende geluiden.'

Niet dat er geen bloemen verkocht zijn. Maandag 8 mei was logistiek gezien tot nog toe de drukste dag van het jaar, zo tekende Leendert-Jan Plaisier namens het management van RFH al op. Voor wat betreft rozen was het aanbod ook niet opvallend anders als andere jaren. 'De markt laat zich ook moeilijk vergelijken met voorgaande jaren,' besluit Edwin. 'We hadden corona, vorig jaar hadden we kwekers die 'uit de kou kwamen' (kwekers die wegens de hoger energieprijzen een winter oversloegen) en dit jaar is in economisch opzicht weer een heel ander jaar wat zorgt voor een afwachtende houding.'