Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Digitalisering van teelt, hoe kan teler zelf aan de slag?

Tholen – Digitalisering van je teelt. Telers kunnen er niet om heen. Maar hoe kun je zelf aan de slag? Woody Maijers (Greenport West-Holland) haalde in zijn inleiding tijdens het DigitaliseringsEvent van van Delphy, Glastuinbouw Nederland, Greenport West-Holland, Zentoo, Inholland, Priva aan dat mogelijkheden legio zijn. “Wees je ervan bewust dat wat gisteren niet kon, vandaag wellicht wel mogelijk is. Wanneer is het voor jou het goede moment om in te stappen bij deze ontwikkeling?”

Tijdens evenement afgelopen dinsdag werden er praktische handvatten geboden aan groenten- en siertelers. Deelnemers aan deze middag konden 3 onderwerpen kiezen uit 12 workshops. De presentaties gingen over uiteenlopende onderwerpen, zoals: de beschikbare sensoren en hun toepassing, klimaat tools, digitalisering in combinatie met verduurzaming en cybersecurity.

Meten van fotosynthese
Eén van de workshops ging over het meten van fotosynthese. Arie Draaijer, Sendot, en Alex van Klink, Delphy, verzorgden deze presentatie. Boven- en ondergrondse invloeden hebben effect of de meting van sensors. Denk hierbij aan het effect van wind, CO2, EC en Ph. Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Deze factoren zijn variabel. Inzet is daarom om snel mogelijk resultaten te kunnen laten zien.

In het algemeen is het doel van een sensor om de groei van vruchten te kunnen volgen. Fotosynthese is de drijvende kracht achter plantengroei. Wanneer deze niet optimaal verloopt kan er schade ontstaan aan de plant. Bij suboptimale fotosynthese, onder kunstlicht, wordt er energie verspild. De fotosynthese meting geeft inzicht in de lichtniveaus waaronder de plant effectief energie omzet.

Als het licht op het gewas valt vinden er een drietal processen plaats:

  • Fotosynthese: Het licht wordt omgezet naar suikers. Dit zorgt voor de groei.
  • Chlorofylfluorescentie: Er is weinig fluorescentie als een groot deel van de fotonen gebruikt wordt voor fotosynthese. Andersom werkt het ook zo; er is dus fluorescentie als een klein deel van de fotonen gebruikt wordt voor fotosynthese.
  • Warmte: Bij Delphy worden er twee sensoren gebruikt om fotosynthese te meten: die van Sendot, die op het bovenste blad geclipt worden en meet par op bladniveau, en die van Crop Observer, hangt boven in de kas en meet steeds een ander blad.  

Alex had een Phalaenopsis mee genomen om een proef te doen. De sensor werd op het blad bevestigd en met een zaklamp werd er verschillende lichtintensiteiten aan toegevoegd. De grafiek reageerde onmiddellijk. De fotosynthese-efficiency werd direct vertaald naar ETR (Electron Transfer Rate). Deze wordt als volgt berekend; factor x par x efficiency.  ETR houdt dus geen rekening met een generatief/ vegetatief gewas, mate van fotorespiratie en aanpassingsprocessen. Het houdt wel rekening met invloeden als licht, gasuitwisseling en temperatuur.

Wat opvalt is dat er een maximum aan lichteffect op de fotosynthese is. Eén van de aanwezige telers kon dit beamen. Hij had sensoren in de kas en mat ditzelfde effect ook. Hij zag dat voor zijn Phalaenopsisteelt de, standaard, 16 uur belichting niet nodig is. 14 uur belichting was meetbaar voldoende om fotosynthese te hebben om een goed product te telen. 14 uur belichting is op dit bedrijf dus optimaal.

Voor een impressie van het evenement staat hier de fotoreportage voor u klaar.

Voor meer informatie: 
Delphy 
info@delphy.nl
www.delphy.nl