Breed EU-octrooi mogelijk vanaf 1 juni

Ondernemers kunnen met één aanvraag hun uitvinding beschermen in 17 landen van de Europese Unie. Dat is mogelijk zodra op 1 juni het unitair octrooi van kracht wordt. Ook opent dan in Den Haag een vestiging van de nieuwe Europese rechtbank voor octrooirechtszaken - het Unified Patent Court.

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat meldt dat hierdoor het beschermen van uitvindingen en innovaties eenvoudiger, efficiënter en goedkoper wordt. Daar profiteren grote en kleine Nederlandse bedrijven van, maakte minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat op 10 mei 2023 bekend bij de opening van het Unified Patent Court. 

Het Europees octrooisysteem wordt vernieuwd door de introductie van het unitair octrooi vanaf 1 juni 2023. Met één aanvraag kunnen bedrijven het eigendomsrecht op hun innovatie beschermen en via de Europese octrooirechtbank (Unified Patent Court) handhaven in 17 EU-landen. Bedrijven kunnen rechtszaken over Europese octrooien hier in het Nederlands en Engels voeren.

Een octrooi of patent is een exclusief eigendomsrecht op een uitvinding van een technisch product of proces. Voor ondernemers is het van belang hun innovatie met een octrooi te beschermen om zo de concurrentie te kunnen aangaan. In 2022 vroegen Nederlandse ondernemers 6.806 Europese octrooien aan. Hiermee staat Nederland binnen de Europese Unie op de 3e plaats (na Duitsland en Frankrijk).

Minister Adriaansens (EZK): "Het unitair octrooi bespaart ondernemers tijd, energie en geld. Zij kunnen hun innovatie in één keer beschermen op een markt van 350 miljoen consumenten. Zo hebben zij geen last meer van administratieve verplichtingen en vertaaleisen van alle 17 landen."

Europese lidstaten werken nu al samen met één centrale procedure voor het aanvragen en verlenen van Europese octrooien. Na verlening is het behoud, beheer en de handhaving van octrooien in elk land echter afzonderlijk geregeld. Het unitair octrooi moet deze versnippering tegengaan.

Het octrooi gaat vanaf de start gelden in België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Italië, Letland, Litouwen Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Zweden. Andere EU-landen kunnen zich later nog aansluiten.

Lokale divisie Den Haag
Naast de hoofdvestigingen van het Unified Patent Court (UPC) in München en Parijs krijgt Nederland een lokale vestiging in The Hague Hearing Centre. Uitspraken van het Unified Patent court gelden direct in alle 17 landen waar ook het unitair octrooi van kracht is. De nabijheid van de Haagse vestiging van het Unified Patent Court en de mogelijkheid om in het Nederlands of Engels te procederen, maakt het vooral voor het innovatieve mkb en start ups eenvoudiger om hun eigendomsrecht in Europa te beschermen.

Bron: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.