Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gratis Tegeltaxi haalt weer gewipte tegels op

De Tegeltaxi van de gemeente Groningen rijdt de komende periode weer om uit de tuin gewipte tegels op te halen. De overtollige tegels kunnen op vaste data in mei, juni en juli worden aangeboden aan de gratis ophaalservice. Tegels vervangen door groen is niet alleen mooi, maar groen werkt ook verkoelend, helpt wateroverlast tegen te gaan en is goed voor de biodiversiteit.

De Tegeltaxi, een vrachtauto van de gemeente, rijdt op vastgestelde dinsdagen een route door verschillende wijken en dorpen. Als er minder dan 20 m2 aan tegels of klinkers uit de tuin zijn weggehaald, kunnen ze worden aangemeld via deze website. De stenen moeten op een straathoek worden neergelegd en zodanig dat de grijper van de vrachtauto ze goed kan oppakken. Daarna worden ze gerecycled.

Oude tegels zijn ook geschikt voor hergebruik in de eigen tuin, voor bijvoorbeeld een plantenbak of een border. Zand neemt de Tegeltaxi niet mee. Het advies is het zand om te spitten met tuinaarde, er een hoogteverschil mee in de tuin te maken of het weg te geven. Wie meer dan 20 m2 verharding uit de tuin verwijdert en vervangt door groen, kan bij de gemeente subsidie aanvragen. 

NK Tegelwippen
De ophaalservice is onderdeel van de actie NK Tegelwippen. Van 21 maart tot en met 31 oktober doet Groningen hier net als veel andere gemeenten aan mee. Groningen gaat de strijd met ze aan door zoveel mogelijk tegels te wippen. Het aantal verwijderde tegels kan worden doorgegeven op de website www.nk-tegelwippen.nl. Zo kan Groningen hoog op de ranglijst eindigen. Er is ook een hoger doel. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Groningen klimaatbestendiger, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier.

Klik hier voor meer informatie over subsidie aanvragen en hier voor de planning van de Tegeltaxi. 

Publicatiedatum: