Garden Retail Market Update

Matig voorjaar resulteert in matige resulaten tuinbranche

De nieuwste Garden Retail Market Update van Garden Connect laat zien dat de interesse in tuinartikelen online is gedaald in het eerste kwartaal van het jaar. De vraag naar kamerplanten nam met 42% af, naar tuinmeubelen werd 18% minder gezocht maar het aantal zoekopdrachten rondom tuincentra lag 57% hoger dan in 2022.

“Ieder kwartaal analyseren we online trends in de tuinbranche. Vrijwel alle cijfers in het eerste kwartaal van het jaar laten een daling zien. De toename van het aantal zoekopdrachten naar tuincentra ten opzichte van 2022 komt door de lockdown die er vorig jaar nog was", legt Edwin Meijer, een van de oprichters van Garden Connect uit. 

Analyse van zoekgedrag en trends
In de Garden Retail Market Update wordt een groep van 560 trefwoorden geanalyseerd, verdeeld over verschillende categorieën. “We doen deze analyse in 5 landen en wij zien overal een daling. Dat het in ons deel van Europa in maart nog heel koud was heeft natuurlijk niet meegeholpen. Er was in 2023 meer regen en minder zonuren. Mede daardoor nam het aantal zoekopdrachten rondom tuinplanten in Vlaanderen met 33% af.”

Benchmark van websites
Naast de zoekopdrachten in Google wordt ook een benchmark gemaakt van de data die Garden Connect zelf heeft: “We krijgen veel vragen over benchmarks dus deze informatie delen we ook. Zo kwamen er op de gemiddelde website van een Nederlands tuincentrum in het eerste kwartaal van dit jaar bijna 13.000 bezoekers. Dit wisselt enorm per website maar het geeft wel een idee of een individueel tuincentrum goed bezig is”.

E-commerce vlakt af maar blijft groeien
De groei van het aantal online aankopen vlakt af. Toch is het niet zo dat het kommer & kwel is bij alle webshops: “We zien uitschieters naar boven en naar beneden. De gemiddelde maandomzet van de webshops op ons platform is in het eerste kwartaal van 2023 daarom ook 21% hoger dan vorig jaar. Het gemiddelde aankoopbedrag is met €159,91 vrijwel gelijk aan 2022.” 

Download de volledige update
De volledige Garden Retail Marketing Update bevat informatie benchmark data uit Nederland, België/Vlaanderen, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Canada. Naast informatie over websites & webshops wordt er ook informatie gedeeld over Pagespeed, Apps en de meest populaire (tuin)planten per land. De volledige update is gratis te downloaden via www.gardenconnect.com en wordt daarna ieder kwartaal opnieuw toegezonden. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.