Waar komt Moederdag eigenlijk vandaan? Hierover bestaan verschillende verhalen. Een daarvan is dat vanaf de 15e eeuw een dag ter ere van de heilige Maria werd gevierd (Groot-Brittannië). Daarna werden alle moeders deze dag in het zonnetje gezet. Arme dienaars verbleven regelmatig ver van hun moeder bij rijke werkgevers. Voor deze gelegenheid mochten ze een prachtige bos plukken van het land van de meester, om mee te nemen naar huis.
Een ander verhaal is dat het is ontstaan in Boston. Hier introduceerde in 1870 schrijfster en feministe Julia Ward Howe een campagne voor pacifisme en ontwapening van vrouwen. In 1907 werd deze campagne een succes, toen Anna Marie Jarvis de dag voor moeders aan ging jagen. Ze wilde iets doen om alle moeders te eren na het overlijden van haar eigen moeder. Daarom trakteerde ze alle moeders in de kerk op een anjer.
In 1924 werd Moederdag ook in ons land geïntroduceerd, door de Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde. De campagne draaide om het weggeven van bloemen. De bloemenverkoop in Nederland werd zo enorm gestimuleerd. Op basisscholen in Rotterdam werden zo’n 30.000 bloemen uitgedeeld. Hierdoor groeide de dag snel uit tot de Moederdag hoe we het nu kennen.
Een aantal leuke weetjes op een rij:
- Bloemen zijn nog steeds het favoriete Moederdag-cadeau.
- Rozen staan met stip op één.
- Op Moederdag geven mannen bijna een derde meer uit voor hun moeder dan op Valentijnsdag voor hun geliefde.
- Bloemen zijn niet alleen favoriet als Moederdag-cadeau, maar ook als cadeau bij andere gelegenheden. Meer dan de helft van de gevers geeft een prachtige bos omdat ze weet dat de ontvanger het leuk vindt om bloemen te krijgen. Een groot deel ziet bloemen als een persoonlijk cadeau en geeft ze regelmatig aan iemand.
- In Amerika wordt op de vierde zondag van oktober Schoonmoederdag gevierd. Dus als je een goede indruk wilt maken…
Credit: Mooi wat bloemen doen