Tulpen lijden onder het weer

De tulpenvelden kleuren als vanouds het landschap, maar toch lijkt 2023 een bijzonder jaar te worden voor de tulpentelers. Naast de gebruikelijke waterschade zien we dat het weer dit jaar flinke invloed heeft gehad op de stand van het gewas.
 
Weersomstandigheden
Door het natte, koude voorjaar was het lastig om het gewas te beschermen tegen de invloeden van de natuur. In verschillende gewassen zien we aanzienlijke aantasting door botrytis (vuur). In een grotere hoeveelheid dan we gewend zijn. Ook heeft hagel van enkele weken geleden op diverse percelen voor grote schade gezorgd waardoor het jonge gewas op zijn donder heeft gekregen.


Hagelschade op de proeftuin in Breezand

Rhizoctonia
Rhizoctonia Solani kan tijdens de teelt van tulp voor veel uitval zorgen. Het gewas en de bollen worden aangetast, dat leidt tot minder opbrengst en meer uitschot. Op percelen waar geen preventieve maatregelen zijn genomen tegen rhizoctonia, zien we dat planten zijn aangetast en stekers zijn gaan vormen.

Op het proefveld
Op de proefvelden in Voorhout, Zwaagdijk en Breezand is ook dit jaar het onderzoek weer in volle gang. Tijdens de Expertisedagen geven we onze relaties weer de mogelijkheid om deze proeven te bezichtigen en wordt men bijgepraat over laatste ontwikkelingen. Vuurbeheersing, maar ook tulpengalmijt, virusbeheersing, biostimulanten en onkruidbeheersing komen aan bod. Onze relaties ontvangen hiervoor binnenkort een uitnodiging.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw adviseur of bellen naar 088 4747 000.

bron: Agrifirm-GMN 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.