Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Extra bedrijfsbezoek vanwege Meloidodyne enterolobii

In de strijd tegen Meliodogybe enterolobii gaat Naktuinbouw extra bedrijfsbezoeken afleggen. Wanneer de teler één van de volgende gewassen teelt kan de teler een bezoek van de keurmeester verwachten, meldt Naktuinbouw: Amaranthus, Caladium, Callistemon, Chlorophytum, Colocasia, Ficus (overige), Fraxinus (potplant), Gardenia, Hibiscus (potplant), Ligustrum (potplant), Philodendron, Portulacaria, Sageretia, Syngonium, Xanthosoma en Zelkova (potplant).

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) legde in februari maatregelen op na de vondst van Meloidogyne enterolobii. Naktuinbouw neemt daarom tijdelijke beheersmaatregelen bij het toezicht op de afgifte van plantenpaspoorten. Het toezicht wordt tijdelijk geïntensiveerd. Bedrijven worden gecontroleerd op het kunnen herkennen van de nematode en hoe de eigen bedrijfsinspectie wordt uitgevoerd.

Wat kan de teler verwachten tijdens het bedrijfsbezoek?
Tijdens het bezoek voert de keurmeester een veldinspectie uit gericht op M. enterolobii. Daarnaast wordt er een administratieve controle gedaan gericht op:

  • De kennis op bedrijfsniveau over het organisme actueel.
  • Het zelf uitvoeren van gewaswaarnemingen.
  • Eigen controle op kritische productiepunten.
  • Administratie van eigen controle.
  • Traceerbaarheid op het bedrijf en bij afgifte plantenpaspoort.

In het artikel 'Meloidogyne enterolobii voorkomen' is meer informatie te lezen over het organisme en het uitvoeren van eigen controle.  

Wat is het vervolg?
Bij het aantreffen van een vermoeden van een besmetting met M. enterolobii wordt een monster genomen, de partij mondeling vastgelegd en de verdere afhandeling overgedragen aan de NVWA.

Is het resultaat van de administratieve controle voldoende? Dan wordt een volgend (regulier) bezoek gepland binnen drie maanden. Is het resultaat van de administratieve controle onvoldoende? Dan moet de teler binnen één week verbeteringen doorgevoerd hebben. Naktuinbouw beoordeelt de effectiviteit.

Aanleiding
Sinds het begin van het jaar is in Nederland bij meerdere bedrijven het tropisch wortelknobbelaaltje Meloidogyne enterolobii aangetroffen. Dit organisme heeft de quarantainestatus in de Europese Unie. Bij aantreffen van dit aaltje neemt de NVWA maatregelen om deze uit te roeien.

Een aantal besmettingen zijn vastgesteld bij de teelt van Ficus microcarpa. Daarnaast zijn er vondsten in andere risico waardplanten. Een vondst vereist forse maatregelen om de besmetting uit te roeien en veel inspanningen om afnemers van (mogelijk) besmet materiaal te informeren. De situatie rondom de teelt van Ficus microcarpa is inmiddels in beeld en maatregelen zijn genomen.

Aangezien er ook besmet materiaal van andere risico waardplanten in het verkeer is gebracht, bestaat de kans dat het vertrouwen in de Nederlandse invulling van het plantenpaspoort afneemt. Naktuinbouw ziet het daarom als haar taak om dit te voorkomen.

Bron: Naktuinbouw 

Publicatiedatum: