Meeste SDE-geld in 2022 naar CO2-afvang en opslag

Ruim 1600 duurzame projecten zijn goedgekeurd voor steun via de SDE++ regeling voor 2022. Dit is de belangrijkste regeling waarmee de overheid de productie van energie en verlaging van de CO2- uitstoot stimuleert. Hiervoor is dit keer een maximaal budget van circa €12 miljard toegekend. Dat is de maximale subsidie over de gehele looptijd.

De werkelijke uitgaven zullen naar verwachting lager uitvallen, omdat energie- en CO2-prijzen hoger kunnen uitvallen of projecten niet doorgaan. Alle goedgekeurde projecten kunnen samen 4,6 megaton CO2 per jaar besparen. 

Hoger budget
Het budget van de SDE++ regeling was in 2022 hoger dan voorgaande jaren. Dit kwam onder meer omdat de Europese CO2-prijs (ETS) hoger uitviel dan eerder verwacht, waardoor er minder subsidie nodig was voor eerder goedgekeurde projecten. Daarnaast heeft het kabinet vorig jaar eenmalig extra budget vrijgemaakt. Door het hogere budget komen meer duurzame projecten in aanmerking en kan de Nederlandse CO2-uitstoot sneller worden verlaagd.

CO2-afvang en opslag en duurzame warmte
Het grootste deel van het toegekende budget (€ 6,7 miljard) is gereserveerd voor CO2-afvang en opslag projecten (CCS). Het gaat om 8 projecten die gebruik maken van het Aramis-project voor de opslag van CO2 in lege gasvelden op de Noordzee. Omdat de SDE aanvragen voor dit project eerder werden ingetrokken of niet doorgingen, is dit de eerste keer dat er budget wordt toegekend aan deze projecten.

Daarnaast is er ruim € 3 miljard toegekend aan hernieuwbare en CO2-arme warmte, zoals geothermieprojecten, en € 1 miljard voor hernieuwbare elektriciteit. SDE-subsidie uit de pot in 2022 ging naar 18 projecten, waaronder 12 nieuwe projecten en 6 herindieningen. 

Geothermie
6 van de 22 projecten hebben hun beschikking ingetrokken en hebben een nieuwe beschikking gekregen in de SDE++ 2022-ronde of krijgen deze nog. Daarbij gelden de nieuwe voorwaarden met ruimere
realisatietermijnen. 7 van de 22 projecten zijn in de aanbouwfase.
4 van de 22 projecten zijn ingetrokken en hebben niet opnieuw ingediend. De overige 5 van de 22 projecten zijn in regulier beheer, zo deelt minister Jetten in een Kamerbrief op 26 april.

Start SDE++ 2023 dit najaar
Het kabinet heeft eerder aangekondigd dat er in 2023 voor het eerst ‘hekjes’ worden geïntroduceerd in de SDE-regeling. Met een hekje wordt een minimaal bedrag voor een specifieke categorie gereserveerd, zoals hoge temperatuur warmte. Daardoor komen technieken die op de korte termijn minder kosteneffectief zijn, maar op de langere termijn noodzakelijk zijn voor de energietransitie, vaker aan bod.

Voor deze aanpassing is in verband met de staatssteunregels goedkeuring van de Europese Commissie nodig. Omdat er op dit moment nog geen definitieve goedkeuring is verleend voor de nieuwe regeling, wordt de openstellingsronde van 2023 uitgesteld tot september dit jaar. De regeling zal wel op korte termijn worden gepubliceerd, zodat partijen zich kunnen voorbereiden op een aanvraag.

Bron: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.