Energie-update: Lichte daling gas- en brandstofprijs

De TTF-gasprijs is maandag nipt onder de 40 euro per megawattuur afgesloten. De elektriciteitsprijs blijft vanmiddag nipt boven het niveau waarop er negatieve uurprijzen ontstaan. Naast de energieprijzen zal ook het weerbericht goed in de gaten gehouden worden, want wanneer wordt het nu eens echt lente?

In deze nieuwe, sinds maandag 24 april niet langer 'crisisupdate' maar (weer) energie-update, houden we het vandaag kort.TTF-gasprijs meicontract t/m 24 april 2023. Klik hier voor vergroting en actuele cijfers. 

Vandaag zoals gezegd geen negatieve uurprijzen, maar 2023 telt er tot nu toe al wel 100. Veel meer dan voorheen, zo laat energietwitteraar Martien Visser zien.

Het Europees Parlement stemde vorige week in Straatsburg over een aantal belangrijke dossiers die voortkomen uit het ‘Fit for 55’-klimaatpakket. Hieronder vallen onder andere de regeling voor de handel in emissierechten (ETS), het sociaal klimaatfonds en het koolstofgrensaanpassingsmechanisme (CBAM). LTO Nederland geeft een update.

De brandstofprijzen zakken licht, in België en in Nederland. De brandstofprijzen zijn de afgelopen week gedaald en afgezien van de daling van de dieselprijs op dinsdag, zou er deze week geen verdere opwaartse of neerwaartse beweging moeten zijn, voorspelt Carbu voor België. De Gemiddelde Landelijke Adviezenprijzen in het overzicht van UnitedConsumers voor Nederland dalen ook.

De Noordzee wordt de grootste duurzame energiecentrale ter wereld. Tenminste, als het aan Nederland en acht andere 'Noordzee-landen' ligt. Een ambitieus plan, maar al die windmolenparken en waterstoffabrieken op zee zijn wel kwetsbaar voor sabotage, laat EenVandaag zien.

Een taks op de CO2-uitstoot van producten die de EU binnenkomen, biedt ongeziene mogelijkheden in de strijd tegen klimaatopwarming. Dat blijkt uit onderzoek waar de Leidse milieuwetenschapper Hauke Ward aan meewerkte. "Een nieuwe wereld gaat open", zegt Ward bij de Universiteit Leiden. "Maar het succes staat of valt met hoe we lage- en middeninkomenslanden betrekken."


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.