Kwekers steunen BBH, maar handel geeft niet thuis

De online stemming die Bloemenbureau Holland deze maand organiseerde voor de invoering van een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) heeft zeer brede steun opgeleverd onder kwekers, maar onvoldoende stemmen van de handel om te worden doorgezet.

“Vanuit de kwekers is de steun groot en overtuigend. Naast dat er meer dan voldoende stemmen zijn uitgebracht om representatief te zijn, stemde een zeer ruime meerderheid van de kwekers voor collectiviteit”, constateert Bloemenbureau-directeur Yvonne Watzdorf. Door een te laag aantal uitgebrachte stemmen vanuit de handelsbedrijven is echter niet voldaan aan de criteria die vooraf door de Brancheorganisatie Sierteelt zijn gesteld, voordat een aanvraag voor invoering van de AVV kan worden ingediend bij het ministerie van LNV.

In gesprek
In de aanloop naar de draagvlaktoets hebben Royal FloraHolland (RFH), VGB en een aantal grotere handelspartijen zich expliciet en publiekelijk uitgesproken voor het behoud van de collectieve activiteiten van Bloemenbureau Holland. I.c.m. de steun van kwekers zegt het Bloemenbureau er daarom niet aan te twijfelen dat 'het belang van sectorcommunicatie, consumentenpromotie en consumentenonderzoek gezien wordt' en heeft men vertrouwen in de nabije toekomst 'een vorm te vinden die iedereen past'.

Tussen 27 maart en 7 april konden kwekers en handelaren online hun stem uit te brengen over een AVV voor collectieve activiteiten van Bloemenbureau Holland. Ruim 3.900 bedrijven ontvingen daartoe een uitnodiging van onderzoeksbureau Motivaction. Na controle op de geldigheid van de uitgebrachte stemmen en de weging naar omzetcategorieën bleek dat het aantal uitgebrachte stemmen door handelsbedrijven onvoldoende is om aanvraag van de AVV door te zetten.

Moreel appel
Er worden geen mededelingen gedaan over de stemverdeling. RFH zelf zegt in een reactie teleurgesteld te zijn over de uitslag en spreekt zijn hoop uit dat de collectieve promotie toekomst heeft omdat men 'ervan uitgaat dat de handel toch ook het grote belang ervan onderschrijft'. De coöperatie besloot een paar jaar geleden te stoppen met de inning op basis van het meer principiële standpunt dat andere platformen dit niet doen, RFH daarom duurder is en 'freeriders' ongestraft kunnen meeprofiteren.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.