Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Martin Heutink, biologische bloemenkwekerij Bloemrijk

"Het andere geluid moet wat harder gaan klinken in de snijbloementeelt"

Tholen - Kwekerij Bloemrijk in Wageningen teelt al sinds 2007 biologische bloemen. De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen zijn in volle gang. Eigenaar Martin Heutink merkt dat er steeds meer aandacht komt voor biologische snijbloemen, maar zou graag willen dat de overheid het op bedrijfsniveau wat makkelijker maakt. "Heel veel door de overheid geïnitieerde projecten en subsidies gaan eigenlijk aan de kleine kwekerijen voorbij." Ook de hoge certificeringskosten zijn een ergernis voor Martin: "Wij vervuilen de grond niet en moeten aan extra regelgeving voldoen. De last van de certificeringskosten is heel groot voor kleine bedrijven. We hebben vanuit de bio-teelt geen mogelijkheid om op te schalen en die kosten drukken best wel op ons."

Kwekerij Bloemrijk wil door biologisch te telen bijdragen aan de biodiversiteit, schone lucht in Nederland en een gezonde bodem. "Toen wij begonnen dacht ik: 'Mooier kan niet.' In Nederland moeten biologische sierteeltbedrijven echter nog steeds dubbel betalen voor hun schone en gezonde productiewijze. Het telen van biologische bloemen kost meer inspanning. Er is bijvoorbeeld nog steeds geen truc tegen onkruid. Onkruidbeheersing gebeurt zo handmatig en met kleinschalige mechanische hulpmiddelen. Daarnaast moeten wij betalen om te laten zien dat wij echt biologisch telen – de certificeringskosten. Natuurlijk kunnen wij iets meer vragen voor onze snijbloemen. In de handel en ook voor de consument zijn reguliere snijbloemen echter nog wel de benchmark. Aan de andere kant worden conventionele siertelers soms zelfs indirect financieel gesteund door de overheid middels energiebelastingkorting. En is kerosine niet belast, zodat invliegen van bloemen uit de hele wereld loont. Via de belasting betalen we zo allemaal mee zodat 'gifbloemen' van ver betaalbaar blijven. Dat is toch gek?" 

Martin is verheugd over het feit dat steeds meer consumenten kiezen voor bloemen die zonder bestrijdingsmiddelen geteeld zijn. "Het bewustzijn is duidelijk groeiende, waardoor we de bio-bloemen steeds makkelijker afzetten." In zijn ogen krijgen duurzame telers onvoldoende podium. "Dit zie je ook in de stikstofdiscussie. Er is heel veel aandacht voor de boeren die het raakt en door het systeem in een conventionele fuik zijn beland, maar de boeren die een alternatief laten zien komen amper aan bod. Er zijn hele mooie lokale initiatieven ook hier in de omgeving en daar is gewoon te weinig aandacht voor. Er komen steeds meer aanbieders van bio-bloemen, maar met name op het gebied van wet- en regelgeving valt nog veel winst te behalen. Er is nog relatief weinig aandacht voor de snijbloementeelt en dan met name voor het bestrijdingsmiddelengebruik. Daarover is nog steeds heel veel onwetendheid. Af en toe verschijnt er een kritisch rapport, maar dat blijft bij een storm in een glas water en deze aandacht ebt daarna snel weg."

Het zit de teler duidelijk hoog. "Wat me raakt is dat het andere geluid wat harder moet klinken. We moeten wat vaker het alternatief laten zien. Er zijn steeds meer biologische sierteelttelers en dus bio-snijbloemen voor handen. Het is fijn als dat nog verder groeit. Dat kan in mijn ogen met de hulp van de overheid gerealiseerd worden, er moet namelijk een stringente wet- en regelgeving komen. En meer positieve aandacht voor de biologische bloementeelt."

Plukseizoen start in juni
Hij vertelt dat het sinds de start in 2007 jaar in jaar uit goed gaat. "Het is altijd zoeken waar de kansen liggen, dat lukt ons tot nu toe prima." In juni gaat het plukseizoen weer van start. "De variatie aan bloemen is tegen die tijd zo groot dat het makkelijk is om een mooi gevarieerd boeket samen te stellen. De voorbereidingen zijn nu echt begonnen. Het weer is altijd heel wisselend in april, maar je moet op een gegeven moment gewoon beginnen. We zijn al een aantal weken bezig met de start van het seizoen en we hebben er allemaal weer zin in!"

Voor meer informatie:
Martin Heutink
Kwekerij Bloemrijk
06 12662126
info@kwekerijbloemrijk.nl 
www.pluktuinbloemrijk.nl