Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gerberakwekers enthousiast over matblokken

Matblokken, een groeimedium van Grodan, kunnen o.a. worden gebruikt voor het telen van gerbera’s. Grodan is als sparringpartner van telers en opkwekers nauw betrokken bij deze ontwikkeling.

Aryan Aziezie, Accountmanager Floriculture, ziet de verschuiving van Grodan Grofit producten naar matblokken van dichtbij. "Het substraat Grofit is al sinds jaar en dag een favoriet product voor gerberatelers, omdat het makkelijk water opneemt en weer doorlaat. Het product is zeer eenvoudig in gebruik. Met name het laatste jaar zien we echter een grote groep gerberatelers de overstap maken naar steenwol in matblok formaat” aldus Aryan. Grodan is een gevestigde naam als het gaat om precision growing binnen de groenteteelt, het proces van volgen en sturen op basis van data. Door de ontwikkeling in de gerberateelt kan men de kennis en kunde vanuit de groenteteelt relatief eenvoudig doorvertalen naar telers die matblokken gebruiken."

Watergift op basis van data en gevoel
De overstap van de Grofit oplossing naar matblokken heeft verschillende voordelen, met name op teelt technisch vlak. Zo faciliteert een matblok dat de plant steviger inwortelt in het matblok. Het voordeel hiervan is dat de gerberabloem op een eenvoudigere en juiste manier kan worden geplukt, zodat er minder schade aan de plant kan worden toegebracht.

Daarnaast kan men watergehaltemeters in de matblok insteken en hiermee adviseur en tuinder helpen om voordeel te realiseren op het gebied van watergift, zuurstof, EC, worteltemperatuur en plantweerbaarheid. De watergift kan nauwkeuriger worden afgestemd op de behoefte van de plant. De verwachting is dat het gebruik van matblokken uiteindelijk ook zal resulteren in vergelijkbare teeltresultaten.

Rik Paul van Kwekerij Zuidplas kijkt ook met belangstelling naar de ontwikkelingen. “ We zochten manieren om onze bedrijfsvoering efficiënter in te richten en we zagen dat er Gerbera-bedrijven zijn die al jaren succesvol op matblokken aan het telen zijn en waren benieuwd wat het voor ons kan betekenen. We hebben de afgelopen jaren proeven met matblokken opgezet en zagen vergelijkbare groei en hebben de overstap naar matblokken gemaakt. De watergift hebben we anders ingericht, de blokken zijn een stuk natter, we geven nu minder beurten met en een langere tussentijd en vooral in de winter stoppen we eerder.”

Met Grofit en de matblokken heeft Grodan twee goede substraatoplossingen voor de gerbera teelt. Per gerbera teler kan de voorkeur verschillen op basis van teelttechnische en product voorkeuren. Aryan onderstreept dat Grodan altijd meedenkt met de klant zodat het productieproces met de wisseling van Grofit naar matblok gewaarborgd blijft. “We staan de klant graag terzijde met onze expertise op teelt technisch gebied, waardoor een mogelijke overstap altijd soepel zal verlopen.”

Voor meer informatie:
Grodan
info@grodan.nl 
www.grodan.nl 

Publicatiedatum: