Combi software en consultancy Priva verduurzaamt teelt bij Lugt Lisianthus

Lugt Lisianthus nam in 2020 een nieuwe kas in gebruik van bijna 6 ha. Komende zomer schakelt het bedrijf over op full LED. De teelt wordt dan nog efficiënter. Teeltman Wesley van der Lugt schrijft dat mede toe aan de software en dienstverlening van Priva. Hij vertelt hoe Priva Connext met modulerende lichtregelingen, Operator en Priva Consultancy het bedrijf helpen om super efficiënt te telen. “Daar plukken we nu al de vruchten van.”


Priva consultant Wilbert Lammers en teler Wesley van der Lugt 

Op het moment dat dit gesprek plaatsvindt, is het tijdelijk extra druk bij Lugt Lisianthus. Op de beide locaties in Honselersdijk en Monster wordt al enkele dagen iets meer geoogst dan gebruikelijk. Over een week (8 maart) is het Internationale Vrouwendag en dat zorgt nu al voor grotere vraag en prettige prijzen. “We hebben toegewerkt naar deze piek en hopen ruim 20% meer te snijden dan normaal”, zegt Wesley van der Lugt, die verantwoordelijk is voor de teelt op de Monsterse vestiging.

Hoge energie-efficiëntie
Ondanks de hoge energieprijzen heeft het bedrijf geen concessies gedaan aan het teeltregime. “Natuurlijk is de kostprijs hier ook gestegen. Toch hebben we er bewust voor gekozen om de etmaaltemperatuur hetzelfde te houden. Daarmee houden we de teeltsnelheid hoog en is de kwaliteit zoals ie moet zijn. Veel collega’s zitten altijd een paar graden lager, maar dan moet je ook een langere teeltduur en een lagere jaarproductie voor lief willen nemen.”

Volgens de ondernemer is de hoge energie-efficiëntie op de nieuwe locatie te danken aan toepassing van Het Nieuwe Telen, in combinatie met hoogwaardige bedrijfsuitrusting (goed geïsoleerde kas, 2 wkk’s van 1.600 en 2.700 MW, drie scherminstallaties, actieve ventilatie met behulp van Technokas LBU’s, hybride lichtinstallatie) en slimme scherm- en (modulerende) lichtregelingen, die worden aangestuurd via Priva Connext.

De hybride lichtinstallatie met SON-T en LED

Veel lichtregelingen, afgestemd op de plant
De hybride lichtinstallatie van SON-T en LED. De lampen zijn verdeeld over vier groepen (1 SON-T, 3 LED (dimbaar)), waarmee het lichtniveau flexibel is op- en af te schakelen. Van der Lugt: “We gebruiken een modulerende lichtregeling om het daglicht maximaal te benutten en het lichtniveau naar behoefte aan te vullen tot de dagelijks gewenste PAR-som. Ook qua licht willen wij de planten maatwerk bieden, afhankelijk van de ontwikkelingsfase en raseigenschappen. Als gevolg daarvan gebruiken wij wel zestien verschillende regelingen. Op de andere vestiging zijn dat er nog meer. Die moeten allemaal vooraf gedefinieerd worden in Connext.”

Prettig sparren met Priva
Al voordat de nieuwe kas in 2020 in gebruik werd genomen, was duidelijk dat de klimaat- en lichtregelingen complex waren en zowel een goede voorbereiding als nazorg vereisten. Voor Lugt Lisianthus was het vanzelfsprekend om daarvoor opnieuw aan te kloppen bij Priva en partner Stolze installatietechniek. “Ons familiebedrijf werkt al tientallen jaren samen met Priva”, zegt Wesley. “Het op maat maken van onze systemen is een ideale samenwerking geweest tussen teler, installatiepartner en Priva. Wat ons altijd heeft aangesproken in de samenwerking met Priva, is dat je daar mensen te spreken krijgt die werkelijk snappen waar wij behoefte aan hebben. Dat geldt zowel voor onze vaste consultant Wilbert Lammers als zijn collega Kevin de Kok, waarmee we het traject ‘Energiebewust telen’ hebben doorlopen. Daar kunnen wij heel goed mee sparren. Zij vertalen onze teelttechnische wensen naar de techneuten die de meet- en regelsoftware tailormade maken. Bovendien kunnen zij in voor mij begrijpelijke taal uitleggen waarom iets wel of niet mogelijk is. Priva heeft het op dat gebied goed voor elkaar en dat is minder vanzelfsprekend dan het misschien lijkt.”

Wilbert en Wesley bekijken de klimaat- en lichtregelingen in Priva Office direct en Priva Operator

Priva Operator brengt overzicht en rust
Er is van beide kanten veel werk verzet om alle regelingen te optimaliseren en in een overzichtelijk schema toegankelijk te maken. Dat gold vooral in het eerste operationele jaar. “Iedere kas is anders en het kost tijd om de ins en outs goed te leren kennen. Dat je dan af en toe wat moet aanpassen, is niet meer dan logisch”, merkt de teeltspecialist op. “Wij hebben bewust tijd uitgetrokken om de installaties en regelingen te optimaliseren. Dat heeft geresulteerd in een stabiel klimaat met rustige, energie-efficiënte regelingen. Met de Priva Operator app op mijn telefoon kan ik alles op hoofdlijnen volgen, waar en wanneer ik daar behoefte aan heb. Als ik zou willen kan ik daarmee ook bijsturen, maar echt nodig is dat nog niet geweest.”

Binnenkort naar full LED
In enkele vakken wordt er al proefgedraaid met een full LED lichtinstallatie. Van er Lugt is content met de resultaten. “In de zomer gaat de hele locatie over op full LED”, vult hij aan. “Dan gaat het energiegebruik weer een stapje omlaag. Door het wegvallen van SON-T zullen de energie- en vochtbalans van de kas dan ook veranderen. De regelingen zullen we dan uiteraard opnieuw tegen het licht moeten houden. Daar kunnen we de hulp van Wilbert en zijn collega’s goed bij gebruiken.”

Voor meer informatie:
Priva
academy@priva.com 
www.priva.com/nl 

 

Lugt Lisianthus
info@lugtlisianthus.com 
www.lugtlisianthus.com/nl

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.