Crisisupdate: Uurprijzen stroom donderdagmiddag 50 euro in de min

De korte termijngasprijzen zijn afgelopen week iets gezakt, voor de jaren 2024 en 2025 zijn de prijzen dan weer iets gestegen. Diezelfde ontwikkeling is ook te zien bij de elektriciteitsprijzen. In deze nieuwe crisisupdate een terugblik op wat analisten 'een onstuimige week' noemen.

TTF-gasprijs meicontract t/m 13 april 2023. Klik hier voor vergroting en actuele cijfers. 

Uit de weekupdate van AgroEnergy pikken we er een aantal punten uit. We lezen er dat bij elektriciteit de emissierechtenprijs enige opwaartse prijsdruk uitoefent. "Sinds begin april beweegt het richtinggevende decembercontract tussen 95 en 100 €/ton na een tijdlang hoofdzakelijk rond 90 €/ton gehandeld te hebben. Bedrijven die emissierechten moeten inleveren om hun elektriciteitsverbruik over 2022 mee af te dekken, hebben daarvoor nog tot eind april de tijd. Door dit zogenaamde ‘compliance buying’ behouden EUA’s vermoedelijk hun momentum. Begin mei ontstaat daardoor ruimte omlaag wat mogelijk ook de elektriciteitsprijzen weer kan drukken."

De Europese gasvoorraden hebben op 7 april vermoedelijk voorlopig hun laagste vulgraad getoond, zo staat verder in de update. "Volgens de data van Gas Infrastructure Europe (GIE) waren de bergingen toen nog voor 55,33% gevuld, de hoogste vulgraad ooit na afloop van de gaswinter. Sindsdien wordt er netto weer gas toegevoegd aan de voorraden. In Nederland is dat al sinds 30 maart het geval."

De Haagse update gasleveringszekerheid van 14 april geeft die laatste constatering ook weer.

ENTSO-G, de vereniging van Europese gasnetbeheerders, heeft becijferd dat onder gelijkblijvende omstandigheden een vulgraad van 90% op 1 oktober gerealiseerd kan worden. Hiermee zou het doel van de EU een maand eerder dan gepland worden gehaald, weet men bij AgroEnergy. "Ondanks deze enigszins geruststellende berichten blijft de markt gevoelig voor de risico’s die er liggen. Het volledig wegvallen van Russisch gas of een uitzonderlijk koude winter laten de scenario’s een stuk minder rooskleurig uitvallen."

Bij BNR lezen we een pessimistische uitspraak hieromtrent van de topman van het Franse olie- en gasbedrijf Total Energies. Hij zegt dat de Europese gascrisis nog lang niet voorbij is. Hij voorspelt zelf een verergering. 

Gistermiddag, op donderdag, werden de laagste negatieve uren qua stroomprijs van heel 2023 genoteerd, tot nu toe. "Er stonden zelfs enkele uren rond -50 €/MWh op de borden." Vandaag, op vrijdag, geen negatieve stroomprijzen. Als gevolg van stevige schommelingen met elektriciteit werd er ook noodvermogen afgeroepen deze week. De daggasprijs is stabiel. Lees hier de hele update van AgroEnergy.

De olieprijzen zijn flink omhoog geschoten, tot aan het hoogste punt van dit jaar tot nu toe, zo constateerde Nu.nl. Dat is aan de pomp te merken, en ook te zien op het Haagse dashboard dat elke vrijdag verschijnt. 

Ook uit Den Haag komt het bericht dat er een afspraak is met Shell over het verminderen van de CO2-uitstoot van het olie- en gasconcern. Het bedrijf wil in 2030 3,9 megaton minder CO2 uitstoten. Dat is 20% van wat de Nederlandse industrie in totaal aan CO2 moet reduceren in 2030. Shell wil daarnaast de stikstofuitstoot met minstens 10% verminderen. Deze en andere plannen zijn opgenomen in de intentieverklaring die donderdag is getekend met de overheid.

De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) bracht gisteren naar buiten dat er vorig jaar een 'historische daling van de CO2-uitstoot' is gerealiseerd door de grote industrie. In Nederland is in 2022 de CO2-uitstoot van de bedrijven onder het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS) gedaald met 7,6% t.o.v. 2021. Vooral de industrie noteert met een daling van 8,3% de grootste uitstootverlaging in 15 jaar. Dat blijkt uit cijfers van de NEa.  

TenneT presenteerde donderdag een plan voor 'elektriciteitssnelwegen'. Het doel is om in 2045 'een elektriciteitsnet gereed te hebben voor een florerende, duurzame economie met altijd genoeg groene elektriciteit voor ieders behoeften, van consument tot industrie.' Met het plan Target Grid stelt TenneT een netwerk van gelijkstroomsupersnelwegen en energiehubs voor, het DC-net (elektriciteitssupersnelwegen), en een sterk verbeterd bestaand AC-net (wisselstroom).   


Het TenneT-plan

Tot slot van deze crisisupdate nog een laatste analyse, van het team Energy Research Strategy van Publieke Zaken. Zij wijzen erop dat de VS, Europe en Azië er een verschillend energiebeleid op nahouden, wat tot verschillende marktinvloeden leidt en dat de Amerikaanse gasprijzen bijvoorbeeld sterk gedaald zijn, vooral door een vraagafname als gevolg van mild weer.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.