Waterbassins gezocht in Zuid-Holland om zon op te vangen

Drijvende zonnepanelen op waterbassins bij tuinders betekenen dubbel ruimtegebruik en vormen een belangrijke bijdrage aan duurzame energieopwekking. Voor een haalbaarheidsstudie naar zonne-energie op waterbassins zijn 4 pilotprojecten onderzocht.

Centraal stond de vraag welke mogelijkheden en onmogelijkheden er zijn voor de opschaling van drijvende zonnepanelen op waterbassins. Hierbij is gekeken naar de mogelijkheid van lokaal eigendom, wanneer tuinders hun waterbassin ter beschikking stellen aan een lokale energiecoöperatie.


Drijvende zonnepanelen op waterbassins 

Gemeenten Westland, Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Brielle en Westvoorne (inmiddels Voorne-aan-Zee) hebben samen met Greenport West-Holland en Energie Samen Zuid-Holland het initiatief genomen de ambities uit de RES Rotterdam Den Haag en het Energie Akkoord Greenport West-Holland in te vullen. De Versnellingsaanpak moet leiden tot 89 GWh zonne-energie op waterbassins in 2030 en draagt daarmee bij aan de totale ambitie van 2,8-3,2 TWh duurzame energie in de RES regio.

De subsidie ‘Zonnig Zuid-Holland’ is ook beschikbaar voor zon op waterbassinprojecten. De provincie stimuleert dubbel ruimtegebruik om zonne-energie op te wekken. Meer informatie over deze subsidie is te vinden op Zonnig Zuid-Holland, subsidie.

De Versnellingsaanpak gaat nu naar fase 2: opschaling naar 10 investeringsbeslissingen voor projecten in 2023. Voor de haalbaarheidsstudie en meer informatie over het project, kijk op Zonne-energie op waterbassins.

Bron: Provincie Zuid-Holland 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.