Crisisupdate: Wind en zon goed voor nieuwe negatieve stroomprijzen

De afgelopen vier dagen lag de TTF-gashandel stil. Vandaag start de handel weer op. Op het gasfront dus rust. Op de elektriciteitsmarkt wederom uren met negatieve stroomprijzen.

De TTF-gasprijs voor een meicontract opende dinsdagochtend op 41,7 euro per megawattuur. Tot en met het eerste kwartaal van 2024 staat de prijs voor de winter op maximaal 57 euro.

Maandag 10 april waren er tussen 11 en 17 uur uren met negatieve stroomprijzen. Ook vandaag zijn die er, tussen 1 en 4 uur 's nachts en vanmiddag tussen 12 en 17 uur. Energietwitteraar Martien Visser telt die negatieve uren en komt voor 2023 al op 41 uren uit.

Aardbeienteler Boudewijn van der Wal kwam in een eigen telling over 2022 al uit op 14% van de uren, zo gaf hij onlangs in dit artikel aan. Het is voor telers de kunst te profiteren van die negatieve uren, bijvoorbeeld door de stroom dan op te slaan of nuttig te gebruiken.

Anders dan de gas- en elektraprijzen stijgen de brandstofprijzen weer. De Gemiddelde Landelijke Adviesprijs in Nederland ligt voor een liter Euro95 op 2,033 euro op dinsdag, zo laat UnitedConsumers in een prijsoverzicht zien. Een liter diesel kost 1,762 euro. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.