Anthuriumkweker Groente Tint 'verduurzaamt al zolang als ze bestaan'

Groente Tint is bezig met duurzaam telen door zonnepanelen, ledlampen, ontvochtigers en een aardwarmtebron toe te voegen aan hun bedrijf. In de dertigduizend vierkante meter grote kas worden vrijwel alleen nog biologische bestrijdingsmiddelen gebruikt en dan zo min mogelijk. “Met sommige soorten Anthurium zijn we zelfs gestopt, die waren te gevoelig voor trips en vroegen te veel aan bestrijding,” zegt Richard van der Salm, mede-eigenaar en Salesverantwoordelijke bij Groene Tint. 

Richard van de Salm

Het bedrijf achter Groene Tint bestaat al sinds 1936, opgericht door de vader van Nico Groenewegen. In 2000 wordt in Tinte een nieuw bedrijf gebouwd voor de teelt van jaarrond chrysanten en in 2002 komt Richard als compagnon in het bedrijf. In 1969 werd begonnen met het telen van de chrysant, maar rond 2005 ontstaat de behoefte aan meer uitdaging.

Daarom maken ze in 2006 de overstap naar de potanthurium, een keuze die tot nu toe goed heeft uitgepakt. “We wilden wel graag jaarrond blijven telen en de anthurium is daar uitermate geschikt voor. En het is uiteraard gewoon een prachtige plant”, zegt Richard. Nu onderscheidt Groene Tint zich van andere kwekers door hun klanten keuze te bieden en door hun planten met unieke eigenschappen.

“Zo bieden we een anthurium aan met een lintvormig blad, waarvan vaak gevraagd wordt of het een kruising is met een Spathiphyllum. Maar het is toch echt gewoon een anthurium”, lacht Richard. 

Duurzaamheid
Duurzaamheid is vanaf het begin een agendapunt voor Groene Tint. Richard: “Mijn vader was rozenkweker en hij vulde bijna dertig jaar geleden al handmatig de formulieren voor milieu certificering MPS-ABC in. Dus wij weten niet beter dan dat milieu certificering erbij hoort.” Bestrijden doet het bedrijf vrijwel alleen nog biologisch. “Met de veelheid aan biologische middelen is er tegenwoordig bijna altijd een vriendelijk alternatief voor chemie.”

Ook is Groene Tint sinds 2022 aangesloten op een aardwarmtebron. “We gaan vanaf 1 april tot 1 oktober nul kuub gas gebruiken. Dan hebben we aan de aardwarmte genoeg.” Het bedrijf wil niet alleen qua energie duurzaam zijn, ook de verpakkingen worden onder de loep genomen. Nu wordt nog gewerkt met luxe plastic hoezen, maar er wordt gekeken naar andere hoezen die duurzamer zijn.

“De kleinste potmaat heeft sowieso al geen hoes meer en we vragen tegenwoordig aan klanten of ze hoezen eromheen willen of niet. Een klein nadeel is dat gerecycled materiaal vaak niet de luxe uitstraling heeft waar wij om bekend staan. Maar als we bijvoorbeeld een uitleg bij de plant doen waarop we uitleggen dat we gebruikmaken van duurzame materialen die een minder luxe uitstraling hebben, denk ik dat de consument dat in deze tijd alleen maar kan waarderen”, zegt Richard.

Scan & Win actie 
Tijdens de IPM in Essen eind januari deed Groene Tint mee aan de Scan & Win-actie in de MPS-stand om zo een gratis footprint berekening van de HortiFootprint Calculator te kunnen winnen, en dat lukte. Richard: “We vinden het vooral interessant om te zien hoe we het nu doen ten opzichte van twee jaar geleden.

Voor wat betreft gasverbruik en gewasbeschermingsmiddelen doen we het nu een stuk beter, maar qua plastic en potgrond kunnen we, denk ik, nog een verbeterslag maken. Die informatie kunnen we dan ook weer gebruiken voor MPS-ABC, om zo van onze huidige kwalificatie MPS-A naar MPS-A+ te gaan. Want we willen echt duurzaam kweken, dus dan moeten we ook A+ hebben, vind ik.”

Voor meer informatie:
MPS 
Middel Broekweg 29
2675 KB Honselersdijk
T +31 (0)174 – 615 715
E info@my-mps.com 
I https://my-mps.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.