Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Meehelpen om verduurzaming in Wippolderlaan te Wateringen vorm te geven"

Warmtecoöperatie Wippolderlaan ziet concrete boring dichterbij komen. Dat werd afgelopen maand bekend. Er is een SDE++-subsidie toegekend. Daarmee kan de coöperatie verder met de ontwikkeling van Aardwarmte Wippolderlaan.

Ondertussen krijgt Warmte netwerk Westland daadwerkelijk gestalte. Naast de telers uit de omgeving van Wippolderlaan kunnen nu ook telers uit Zijtwende en Molenlaan aansluiten op de aardwarmtebron. Dit schijft de warmtecoöperatie Wippolderlaan op de website van het project.

Nieuwe bestuursleden
Arjan van der Lelij is samen met Ron Moor van Sion Young Plants één van de nieuw bestuursleden van de coöperatie. Hij vind het belangrijk om mee te helpen vorm te geven aan de verduurzaming van zijn eigen organisatie en de gehele sector. "Aardwarmte is een belangrijke mogelijkheid om iedereen te voorzien van duurzame energie.”  

Aardwarmte Wippolderlaan is een samenwerking tussen Warmtecoöperatie Wippolderlaan en HVC (huisvuilcentrale). Het doel is het stimuleren en realiseren van duurzame warmte voor en met glastuinbouwbedrijven in Wippolderlaan. Ook het aansluiten van de gebouwde omgeving wordt onderzocht. Het beoogde aardwarmteproject wordt naar verwachting in 2025 gerealiseerd.

“Je inzetten voor duurzame energie kun je beter samen doen dan als ieder bedrijf apart. Met aardwarmte als duurzame bron van warmte draagt de sector bij aan het fors verlagen van de Nederlandse CO2-uitstoot”, aldus Arjan van de Lelij, die samen met zijn broer een paprikakwekerij runt op 7,3 hectare. 

Af van fossiele brandstoffen
Het bedrijf van Arjan van der Lelij werkt – net als de meeste andere telers – met Warmte Kracht Koppeling (WKK), maar moet wel van het fossiele af. Aardwarmte is een alternatief. Het bestuur van de coöperatie voert nu gesprekken over nieuwe leveringsovereenkomsten. “We hebben te maken met andere condities. Daar moeten we goed naar kijken."

De potentie is groot 
Arjan heeft hoge verwachtingen van het Warmte Netwerk Westland. “Het zou mooi zijn dat zowel de telers als ook woningen via het netwerk op aardwarmte worden aangesloten via een aaneengesloten ringleiding in het Westland." Dat er geen energie verspild wordt en op een duurzame manier met energie wordt omgegaan. En daar ook een  breed draagvlak voor krijgen. Hij is benieuwd hoe dat in de praktijk uitpakt. De potentie is volgens Arjan in ieder geval groot.

Bron: Warmtecoöperatie Wippolderlaan

Publicatiedatum: