De Jong Lelies investeert in duurzame inzetbaarheid

Bij De Jong Lelies in Andijk is duurzame inzetbaarheid al jarenlang een belangrijk thema. En dat is niet zonder reden, want 70 tot 80 procent van de medewerkers is de vijftig gepasseerd. Het bedrijf nam de afgelopen jaren maatregelen om ervoor te zorgen dat zij goed en met plezier hun werk kunnen blijven doen. En dit levert het volgende op: medewerkers zijn tevreden, hebben plezier in hun werk en er is nauwelijks personeelsverloop. 


Remco van der Kooij

Lelies is waar het om draait bij De Jong Lelies in Andijk. Het bedrijf behoort tot de toonaangevende leliebollen-exporteurs van Nederland.  “We verhandelen ruim honderd miljoen bollen per jaar. Deze gaan de hele wereld over”, vertelt Remco van der Kooij. Hij staat samen met zijn vader Wijnand van der Kooij en Michiel Ruiter aan het roer van het bedrijf. “Ongeveer een kwart van deze bollen kweken we zelf op, de rest kopen we in bij andere Nederlandse bollentelers. Daarnaast richten we ons op de ontwikkeling van nieuwe lelierassen.”

Vergrijzend personeelsbestand 
De medewerkers vormen volgens de algemeen manager, die verantwoordelijk is voor personeelszaken, de kracht van het bedrijf. “Hun inzet bepaalt het succes van De Jong Lelies”, geeft hij aan. “We hebben 26 vaste medewerkers, die het hele jaar aan het werk zijn.

Van half oktober tot eind januari zetten we ook zeventig tot tachtig seizoen medewerkers in, voornamelijk afkomstig uit Oost-Europa. Zij verwerken de gerooide bollen: deze moeten worden gewassen, gesorteerd en verpakt. Dit is behoorlijk zwaar werk, daarbij maken de medewerkers aan de verwerkingslijn vaak lange dagen.”

De ondernemers hebben ongeveer acht jaar geleden besloten om actief te investeren in ‘duurzame inzetbaarheid’. Dit is een verstandige keuze. Het is zwaar werk en veel medewerkers zijn ouder dan vijftig jaar. Deze wetenschap, in combinatie met het feit dat veel medewerkers ouder zijn dan vijftig jaar, deed de ondernemers besluiten te investeren in duurzame inzetbaarheid.

“Wat wij verstaan onder duurzame inzetbaarheid? Dat mensen goed en met plezier hun werk kunnen doen en op een vitale manier kunnen doorwerken tot aan hun pensioen. Duurzame inzetbaarheid is naar mijn mening ook één op één verbonden met werkgeluk.”

Stapelen met robotarmen
Het bedrijf nam verschillende maatregelen om de duurzame inzetbaarheid van haar medewerkers te verbeteren. Zo hebben ze gekeken hoe ze werkprocessen anders konden inrichten, om het werk minder zwaar te maken. “We hebben onder andere geïnvesteerd in mechanisatie. Zo gebeurt het stapelen van de kisten niet meer handmatig, maar met robotarmen. Ook wordt de ontsnoeringsband rond een pallet met kisten nu door een machine aangebracht. Daarbij stapelen we de kisten minder hoog, wat minder belastend is voor medewerkers. Ook is er meer rust op de werkvloer.”

Daarnaast organiseerde De Jong Lelies verschillende workshops voor haar medewerkers. Allemaal rond het thema duurzame inzetbaarheid. “Denk bijvoorbeeld aan workshops over een gezonde leefstijl en wat een medewerker hier zelf aan kan doen, het creëren van een optimale werk-privébalans, et cetera.”

Ruimte voor eigen inbreng
Sinds een jaar of acht voert het management jaarlijks ontwikkelingsgesprekken met haar medewerkers. “We gaan met mensen in gesprek over hoe zij hun werk vinden, waar ze tegenaan lopen, hoe zij de toekomst zien, et cetera. Dit soort gesprekken zijn heel waardevol en leveren veel informatie op. Dit helpt ons de processen op de werkvloer te verbeteren.”

Van der Kooij benadrukt dat het belangrijk is om zo’n gesprek ‘open’ aan te vliegen en ruimte te houden voor eigen inbreng. “Ik heb wat dit betreft ook veel moeten leren. In het begin hield ik strak de regie en werkte ik een lijst met vragen af. Nu stel ik acht tot tien basisvragen op. Dan gaat het om open vragen als ‘hoe gaat het’, ‘waar sta je over vijf jaar’, ‘wat kan er beter binnen het bedrijf’, enzovoorts.

Remco deelt de vragen vooraf met de medewerker, zodat hij of zij erover na kan denken. Dan loopt het gesprek soepeler. Deze vragen vormen de leidraad, maar ik haak ook in op zaken die worden gezegd. Dat is belangrijk; zo’n gesprek moet niet in beton gegoten zijn. Die tip wil ik ook meegeven aan andere werkgevers.”

Broodje kroket
De algemeen manager onderstreept dat ‘in gesprek gaan’ met medewerkers niet moet worden beperkt tot dit ontwikkelingsgesprek. “Je moet als werkgever altijd in gesprek blijven met je mensen, je ogen en oren openhouden. Dat maakt het verschil en vormt de basis voor een goede duurzame inzetbaarheid. En zo ontstaat ook een wisselwerking: medewerkers komen dan zelf met tips en ideeën om het werk eenvoudiger en prettiger te maken.

Dat advies wil ik geven aan andere werkgevers: blijf in gesprek. Je moet het samen met je mensen doen, in je eentje bereik je niet zoveel. En het is goed om af en toe eens bij een ander bedrijf te gaan kijken, om te zien hoe zij omgaan met duurzame inzetbaarheid. Daar kun je vaak veel van leren.”

Van der Kooij raadt werkgevers aan om af en toe iets extra’s te doen voor hun mensen. “Dat kan al heel eenvoudig, door bijvoorbeeld een broodje kroket te serveren, een gezellige nieuwjaarsborrel te organiseren, et cetera. Op die manier creëer je een ‘wij-gevoel’ en houd je mensen betrokken.”


Wijnand van der Kooij

Investeringen betalen zich terug
De focus op duurzame inzetbaarheid levert het bedrijf, dat in 2018 ook was genomineerd voor de Stigas Gezond & Vitaal Werken Prijs, voordeel op. “Medewerkers zijn tevreden en komen met plezier naar het werk. Hierdoor is het personeelsverloop heel weinig, hebben we bijna geen verzuim en komen seizoensmedewerkers graag terug. En dat is heel waardevol. Zeker in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt. Kortom: de investeringen in duurzame inzetbaarheid betalen zich terug.

'Duidelijke antwoorden'
De Jong Lelies heeft de verzuimverzekeringen van haar medewerkers al jarenlang ondergebracht bij Sazas. Naar volle tevredenheid. Remco van der Kooij: “Omdat we weinig verzuim hebben, heb ik ook weinig contact met Sazas. Maar als er eens iets is of als ik vragen heb, krijg ik altijd duidelijke antwoorden en worden zaken netjes afgehandeld. Kortom: het loopt prima.”

Voor meer informatie:
Sazas
Dellaertweg 9b
2316 WZ Leiden
Tel.: +31 (0)71 568 91 99
info@sazas.nl 
www.sazas.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.