Marcel van der Voort, kweker en eigenaar bij Van Schie:

"Verbazingwekkend wat we van planten kunnen leren als we ze realtime kunnen lezen"

De stijgende energieprijzen blijven de telers in de meeste landen zorgen baren, vooral in Europa en Noord-Amerika. Veel telers zijn geïnteresseerd in het gebruik van aanvullende of volledige LED-verlichting vanwege de uitstekende energie-efficiëntie in vergelijking met conventionele verlichting. De aanschafkosten en het gebrek aan kennis over het effect van LED-verlichting op gewassen kunnen de keuze ingewikkeld maken. Hoe kunnen telers ervoor zorgen dat investeren in het ene type verlichtingssysteem betere resultaten oplevert dan het andere? En hoe kunnen telers weten wanneer ze groeilicht moeten toepassen om de opbrengst en kwaliteit van het gewas te verbeteren? 
 
Vivent en Ledgnd werken samen 
Elke kassituatie is uniek, er is geen een one-size-fits-all oplossing. "Daarom ontwikkelt Ledgnd vanuit een merkonafhankelijke positie lichtformules waarmee het gewas zich in elke kas naar wens ontwikkelt", vertelt Ramón van de Vrie van Ledgnd. 
 
Om een completere oplossing te bieden, is Ledgnd onlangs een samenwerking aangegaan met Vivent. "Met de sensor van Vivent zijn we in staat om realtime reacties van het gewas op veranderingen in het licht te zien, wat ons helpt om optimale lichtrecepten te ontwikkelen die betere gewasprestaties garanderen." 
 
Ledgnd's stand op HortiContact toont Vivent's Plant Balance Index via een API. 
 
Lelies 
In een recente samenwerking hebben Ledgnd en Vivent de verschillen in potlelies met en zonder aanvullende LED-verlichting beoordeeld over een periode van twee maanden. De resultaten lieten duidelijke voordelen zien van het gebruik van aanvullende verlichting, vertelt Ramon.

Marcel van der Voort, kweker en eigenaar bij Van Schie: ''Het is verbazingwekkend om te zien wat we van planten kunnen leren als we ze realtime kunnen lezen zoals Vivent dat doet. We hebben vastgesteld dat 2 uur extra licht op dat specifieke moment niet leidde tot een betere groei.  En we zien duidelijk dat de zonsopgang en zonsondergang invloed hebben op de planten. We onderzoeken nu de reactie van de planten op verschillende behandelingen met verrood en lichtsterkte. In termen van energiebesparing geven de Vivent-gegevens ons veel inzicht in onze schermen. We hebben onze schermstrategie aangepast en besparen daardoor direct energie." 
 
Potlelies bij een Van Schie-vestiging 
 
Realtime monitoring  
De biosensoren van Vivent toonden aan dat planten die belicht werden door LED zich sneller ontwikkelden, actiever waren en sterker reageerden op de totale hoeveelheid licht en temperatuur-veranderingen. Lelies die onder LED stonden waren compacter, hadden daarnaast helderder groene bladeren en veel grotere bloemknoppen dan Lelies onder Son-t. Dit biedt duidelijke voordelen voor het retailkanaal.
Compacte planten en grotere bloemknoppen  
 
Energiebesparing 
Gezien de hoge energiekosten moeten telers ervoor zorgen dat elke extra micromol/Watt groeilicht de investering waard is. Dankzij de gegevens van de Vivent-sensor konden we de hoeveelheid en de timing van het groeilicht optimaliseren. We deden dit door te laten zien wanneer extra verlichting de meest ingrijpende effecten op de planten had. Ramón van de Vrie van Ledgnd zegt hierover: "We hebben de realtime plantenbiosignalen van Vivent geïntegreerd in ons MyLedgnd dashboard. Telers die onze diensten gebruiken, kunnen in realtime zien hoe planten reageren op veranderingen in de kas en hun lichtrecepten en schermstrategie dienovereenkomstig aanpassen." 

Voor meer informatie:
Ramón van de Vrie
Ledgnd
info@ledgnd.com 
www.ledgnd.com 


Vivent 
Carl Rentes
carl.rentes@vivent.ch
+41 76 285 1472
www.phytlsigns.com
www.vivent.ch


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.