Telers naar Brussel voor glastuinbouwlobby over gewasbescherming

De toekomst van de Nederlandse glastuinbouw wordt bepaald in Europa. Dat is de uitkomst van het werkbezoek van het bestuur van Glastuinbouw Nederland op 27 en 28 maart aan Brussel. Het voltallige bestuur trok twee dagen naar de Europese hoofdstad voor gesprekken met Europese instellingen en partners over de laatste ontwikkelingen rondom de Green Deal en onderliggende ‘van boer tot bord-strategie'. Jesse Schevel deelt onderstaand verslag.


Het bestuur van Glastuinbouw Nederland ging onder andere in gesprek met CDA-Europarlementariër Esther de Lange

Gewasbeschermingsbeleid
Allereerst sprak het bestuur met het kabinet van Eurocommissaris Janusz Wojciechowski voor Landbouw over de twee dossiers. Glastuinbouw wordt door de Europese Commissie vaak nog gelijk geschakeld met open teelten. Daardoor wordt er vaak te weinig rekening gehouden met de unieke kenmerken van bedekte en gesloten teeltsystemen. Zo ook in de voorgestelde gewasbeschermingsregels (SUR), die inzetten op een halvering van het gebruik en het risico van chemie tegen 2030.

In plaats van strikte doelen zou de Commissie moeten focussen op Integrated Pest Management (IPM), stimulering van groene alternatieven en op een uitzondering voor glastuinbouw in ‘gevoelige gebieden’ om te helpen verder te vergroenen. Dit komt nog onvoldoende aan bod in het wetsvoorstel. Bovendien moeten de Europese doelen wel haalbaar zijn, wat betekent dat de inzet op duurzaamheid eerlijk wordt beloond. Ook met de ambtenaren van het EU-ministerie van Volksgezondheid en Voedselveiligheid (DG SANTE) werden deze zorgen besproken.


De bestuursleden na het bezoek aan het kabinet van Eurocommissaris Janusz Wojciechowski bij de Europese Commissie

Momenteel is het Europees Parlement aan zet. Komende weken mag het amendementen indienen op dit wetsvoorstel. Daarover sprak het bestuur met Europarlementariërs Esther de Lange (CDA), Annie Schreijer-Pierik (CDA), Jan Huitema (VVD) en Bert-Jan Ruissen (SGP) en hun kantoren om zo tot werkbaar en werkend beleid te komen. Het belang van werkbaar beleid werd door Wageningen Economic Research (WEcR) op de landbouwborrel aangetoond, waar een impactanalyse in opdracht van Glastuinbouw Nederland werd gepubliceerd. WEcR verwacht dat invoering van de SUR bovenop bestaand beleid waarschijnlijk zal leiden tot 20 procent minder groente en fruit vanuit de Nederlandse kassen. Het opbrengstverlies in de sierteelt kan nog groter zijn. Daarmee zet dit gewasbeschermingsbeleid de Europese voedselsoevereiniteit sterk onder druk. Met behulp van de Europese koepelorganisatie COPA-COGECA zit Glastuinbouw Nederland er bovenop.Gezondheid en geluk
Daarnaast debatteerde het bestuur met de Commissie en het Parlement over natuurherstel. Een wetsvoorstel (NRL) waarmee een nieuwe stikstofcrisis voor Europa op de loer ligt. Doelen en ambities om natuur te herstellen moeten realistisch en haalbaar zijn, met voldoende maatwerk voor lidstaten. Bovendien ondermijnt het wetsvoorstel de bijdrage aan gezondheid en geluk in Europa. De verplichting om veengebieden te vernatten zet het gebruik van veensubstraten in onze teelten onder druk. Dat is belangrijk want  met voldoende en kwalitatief goede substraten is het mogelijk om met groente, fruit, bloemen en planten van Hollandse bodem ook in de toekomst bij te dragen aan een groener en gezonder Europa.

Bron: Glastuinbouw Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.