Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LTO: “Houd het GLB aantrekkelijk voor Nederlandse boeren en tuinders”

LTO vindt het niet uit te leggen dat de Europese Commissie meer vraagt van boeren en tuinders op het gebied van duurzaamheid, maar hiervoor structureel minder geld in het vooruitzicht stelt. Edwin Michiels, LTO portefeuillehouder Natuur, Klimaat en Energie, vroeg hier twee weken geleden in Brussel aandacht voor tijdens de ‘Civil Dialogue Group Environment’ namens LTO en COPA-COGECA, de Europese koepelorganisatie voor boeren en tuinders.

In januari is het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van start gegaan. Dit gaat gepaard met nieuwe eisen voor duurzaamheid, waaronder de eco-regelingen, en toenemende complexiteit in de uitvoering . LTO heeft al eerder aangegeven dat het verlagen van GLB gelden niet past bij de ambities van de Europese Commissie.

Civil Dialogue Groups (CDG)
De Europese Commissie belegt regelmatig Civil Dialogue Groups (CDG) waar ketenpartijen in de agri-food sector en NGOs input kunnen leveren, onder meer ten aanzien van Europees beleid op het gebied van milieu en land- en tuinbouw. Het onderwerp van deze CDG was de vergroening van het GLB.

Structureel minder
Het GLB valt onder de Europese meerjarenbegroting. Vergeleken met de vorige begroting (2014-2020) wordt er 10% minder voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid uitgetrokken. Voor LTO is het belangrijk dat het GLB kan blijven doen waar zij voor in het leven geroepen is, namelijk: het bieden van inkomensondersteuning aan boeren en tuinders. Boeren en tuinders staan onder grote druk, terwijl de Europese Commissie de komende jaren extra duurzaamheidseisen op wil leggen. Onze leden hebben aangegeven te willen investeren om te verduurzamen, maar de kosten van die investeringen moeten dan wel kunnen worden terugverdiend. Als vicevoorzitter van de werkgroep Milieu van COPA-COGECA, heeft Edwin Michiels dit standpunt, mede namens LTO, benadrukt.

Plattelandsontwikkeling
Ook de tweede pijler van het GLB werd gekort. In Nederland gaat een behoorlijk deel van het tweede-pijler-geld momenteel naar agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Een ambitie om de biodiversiteit te verbeteren die LTO volledig omarmt. Daarom zet LTO binnen het samenwerkingsverband ‘Samen voor Biodiversiteit’ in voor het ‘Aanvalsplan landschap’. Het ‘Aanvalsplan landschap’ zet in op 10% gebiedseigen groenblauwe dooradering van het landelijk gebied. Agrarische ondernemers zetten zich binnen dit samenwerkingsverband reeds in voor biodiversiteitsherstel in Nederland waar de komende jaren 9,83 miljard euro voor nodig is.

bron: LTO

Publicatiedatum: