Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Steven van Schilfgaarde: 'Versterk het draagvlak voor collectieve promotie en zeg ja tegen een AVV'

"Als je in de belangstelling staat, worden je gangen met een vergrootglas gevolgd. Dat merkten we als Sierteelt aan het begin van de energiecrisis. Kwekers kwamen in het nauw en riepen om hulp. De reactie van sommige politici in Den Haag was niet het gooien van een reddingsboei, maar ze wierpen de vraag op of de glastuinbouw niet beter van het gas afgesloten kan worden. In een satirisch tv-programma werd de vraag gesteld en beantwoord of we niet beter helemaal kunnen stoppen met bloemen. Gelukkig denken de meeste consumenten er anders over. Bloemen en planten zijn blijvend populair. Wel zien we de vraag naar duurzaam geteelde producten toenemen. En politiek Den Haag is, alle lobbyactiviteiten ten spijt, nog altijd onvoldoende doordrongen van het belang van de Sierteelt voor de Nederlandse economie. Er valt nog heel veel uit te leggen, zowel aan de politiek als aan de consument. Wat die laatste betreft, geldt dat niet alleen voor Nederland, maar ook over de grens. Het belang van collectieve promotie van onze Sierteelt staat dan ook wat mij betreft niet ter discussie. Bloemenbureau Holland vervult een belangrijke taak en verdient dan ook onze steun. Daar mag geen enkele twijfel over bestaan.

Huidig systeem is niet eerlijk
"Sinds jaar en dag verzorgt Royal FloraHolland, via de handelsomzet die via ons loopt, de inning van de afdracht aan BBH van kwekers en kopers. Let wel, het betreft alleen de omzet via Royal FloraHolland. Dat is maar een deel van de totale handel tussen kwekers en kopers. En daar wringt de schoen. De inning door Royal FloraHolland loopt efficiƫnt voor kwekers en kopers. Maar het systeem is niet eerlijk, omdat een deel van de markt bijdraagt aan BBH en een ander deel niet. Die free-riders zijn mij een doorn in het oog, ook omdat het aantal stijgt en er bewust op wordt gestuurd. Wellicht zullen zij zeggen dat ze wel willen bijdragen, maar dat ze niet weten hoe. Ook blijft het raar dat sommige kwekers en kopers slechts voor een deel van hun omzet bijdragen, terwijl anderen het voor de volle honderd procent doen. Ik noem dat oneerlijk, want dat is het ook. Binnen het huidige systeem via Royal FloraHolland is geen oplossing mogelijk. Wij kunnen niet heffen over omzet die niet via ons loopt, en sommigen kiezen ervoor om deze reden bewust niet via ons te verrekenen. Alleen een methode waarbij de hele productgroep, kwekers en kopers, bijdraagt, is een eerlijk systeem. Dat heeft de Ledenraad BBH drie jaar geleden dan ook laten weten. Na veel vijven en zessen is als beste oplossing de algemeen verbind (AVV) verklaring gekozen.

In ieders belang
"Met een AVV willen we het fundament onder BBH versterken. Collectieve promotie krijgt dan het draagvlak dat daar bij hoort. De stemming over de AVV gaat niet over de wijze van financiering of inning. De draagvlaktoets gaat over de vraag of we met elkaar achter collectieve promotie staan. Als het antwoord daarop ja is, dan is er steun voor de AVV. Onze sector is groot geworden doordat kwekers en kopers samen optrokken. Beide hebben elkaar nodig. Beide hebben er groot belang bij dat het verhaal van de Sierteelt krachtig wordt uitgedragen naar de consument. Daarmee zorgen we ervoor dat de consument bloemen en planten blijft kopen. Zowel in Nederland als in andere belangrijke afzetmarkten. Tot en met 7 april kunnen kwekers en kopers zich uitspreken over de invoering van een AVV voor de komende 4 jaar. Kwekers en handelaren hebben daar van het Bloemenbureau een uitnodiging voor ontvangen. Zeg ja tegen collectieve promotie en dus ja tegen een AVV."

bron: Royal FloraHolland

Publicatiedatum: