Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
onderzoek naar Vermako kas bij Willy DeNolf

“Dubbellaagse folie voor energiezuinige kas”

Tholen - Twee lagen folie met een opblaasbare luchtlaag ertussen maakt het mogelijk sterkere en sneller vermarktbare planten te telen, ziet Steven van Hoof van Vermako Greenhouses. “Met een thermisch en een diffuus folie kun je een ideaal groeiklimaat in de kas creëren, waardoor de fotosynthese veel sneller verloopt.”

Vermako Greenhouses is sinds 1989 gespecialiseerd in het produceren, construeren en monteren van folieserres, onbeperkt in breedte en lengte. Dankzij deze ervaring zagen ze de kansen voor de combinatie van een thermische en diffuse laag folie met een opblaasbare luchtlaag ertussen. “Door de lichtdoorlaatbaarheid en de diffuse reflectie van het licht, dringt het licht dieper in de plant door, wat resulteert in een zeer performante, energiezuinige serre. Het seizoen wordt vervroegd en de planten zijn sterker.”

De folie serres worden gebouwd op een klassieke onderbouw van een Venlo type en zijn beschikbaar voor iedere klassieke kassenbouwer, zowel voor het glas als de folie. 

Onderzoek
Op vraag van Vermako is er onlangs door een masterstudent van de Universiteit van Gent onderzoek gedaan naar de groeicurves  van planten in verschillende types serres, ook van andere merken. Dit onderzoek gebeurde bij de Belgische plantenkwekerij Willy DeNolf, een zeer gekend plantenbedrijf met een wereldwijde afzet. “Een referentie in de plantenwereld”, vertelt Steven. Willy heeft verschillende types serres staan van alle merken en alle types  ventilatie. “Enkelvoudige, dubbelwandige en glazen serres, dus het ideale testgebied.”

Uit de proeven is gebleken dat de combinatie van beide lagen folie met luchtlaag ertussen resulteert in verminderde stookkosten met 25 procent op jaarbasis. “De luchtlaag tussen de folie in combinatie met het schoorsteeneffect, gecreëerd door het openen van het dak, zorgt in de zomer voor een iets frissere temperatuur dan buiten. Een plant vertraagt in groei vanaf 25 graden, dus dit zorgt voor een betere groeicurve en cyclus van het product.” 

Steven legt uit dat voor schimmelgevoelige planten, een dubbelwandige folie betere resultaten neerzet, omdat deze bijna 0 procent condens veroorzaakt. “En bij regenweer zorgt de klimaatcomputer dat het volledige dak op drie minuten kan worden gesloten, waardoor de warmte langer binnen blijft en de regen buiten blijft.” Het onderzoek is bij het bedrijf op te vragen.

Aluminimum inkliksysteem
Dat wordt nog versterkt doordat het bedrijf de folie op een andere manier monteert dan collega’s. “Wij plaatsen onze folie in stukken met ons speciaal ontwikkelde inkliksysteem”, laat hij zien. Daardoor gaat het dak niet in delen open, zoals bij de klassieke Venlo types. “Door de volledige opening van het dak is het buitenklimaat voor de plant bijna hetzelfde als binnen. Bij temperatuurverschillen tussen binnen en buiten ontstaat er wolkvorming onderaan de kas, maar deze kan snel worden geventileerd, wat resulteert in sneller drogere planten en een stabielere groei curve.”

“Je bespaart ook in arbeidskosten omdat de planten in de serre beter beschermd zijn tegen wind, zodat het omvallen van de planten bijna nihil is. En bij stormweer is de schrik van het uitwaaien van glas of platen nihil bij onze dubbelwandige flexibele folieserre”, vervolgt Steven. “Als er toch sprake is van schade, kunnen we dat dankzij het inkliksysteem efficiënt laten herstellen: je hoeft dan niet de volledige serre te laten overtrekken met folie.”

Volgens Steven zorgt het inkliksysteem Van Vermako van aluminium voor een perfect evenwicht tussen de binnen- en buitenzijde van de folie. “Door de flexibele en performante folie die geen regen- of hagel binnenlaat, bekom je ook een veiligere energiezuinigere serre en verminderde stookkosten met 25 procent op jaarbasis.”

Beweegbare opschuifwanden
Als telers nog verder willen gaan, kan het team van Vermako de kas uitrusten met beweegbare opschuifwanden in dubbelwandige folie. “Wanneer deze gesloten zijn kunnen wij afhankelijk van continent en  metrologische omstandigheden een temperatuurverschil van minimum 7 graden aantonen zonder te moeten stoken. Dat resulteert in vroegere en langere oogst, en dus een betere rentabiliteit.”

Prijstechnisch
Prijstechnisch gezien is een dubbelwandige folieserre volgens Steven voordeliger dan een glazen serre, omdat deze gemiddeld langer meegaat dan 30 jaar. “Je mag stellen dat zelfs met een klassieke onderbouw, maar met een dubbelwandige folie je in normale omstandigheden drie keer je folie hebt vervangen en je nog niet aan de prijs van een glazen serre bent.” Een fabrieksgarantie van een klassieke folie komt gemiddeld op 3 à 5 jaar afhankelijk van het gebied en land, maar Steven legt uit dat ze foliesoorten hebben die 10 jaar fabrieksgarantie genieten. “Dus logisch dat die nog veel langer meegaat.”

Ook internationaal zijn deze voordelen gezien. Steven vertelt dat door waterschaarste in de Afrikaanse landen, er nu al vele jaren voor de Vermako folieserres gekozen wordt. In Brazilië en Mexico heeft het bedrijf momenteel samenwerkingsverbanden met lokale technische verkoop- en bouwteams die het merk, net als in Europa, in de markt plaatsen onder hun commerciële naam. “Iedereen kan onze 20.000m² productiehal bezoeken en naar de testmodellen komen kijken, of wij maken per land waar u actief bent, een begeleide tour bij bestaande serreprojecten op afspraak.”

Voor meer informatie of de studieresultaten:
Steven Van Hoof
Vermako Greenhouses
steven@vermako.com
GSM/0032-473-57-57-91 België
GSM/ 0033-6-78-38-64 54 Frankrijk
Kantoor/ 0032-51-40-10-440 België
www.vermako.com  
www.vermakocoversolutions.com