Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe regels voor handel in bestuivers sinds 1 maart

Sinds 1 maart 2023 zijn er op twee nieuwe regelingen van kracht geworden die van belang zijn voor bestuivingsimkers. Het gaat om Nederlandse wetgeving in reactie op EU-wetgeving. Op de studiedag van de Nederlandse Bestuivingscommissie op 18 maart kregen zo'n 35 aanwezigen hier uitleg over van Arie Kreike, zelf imker en voorzitter van het ImkersOverleg. Arie vertegenwoordigt de belangen van Nederlandse imkers in Brussel.

De voorzitter ImkersOverleg vertelde dat ongeveer de helft van de Nederlandse wetten hun oorsprong hebben in de EU, waaronder de volgende twee. Het gaat om het invoeren van bijen / koninginnen in Nederland en het bestuiven met bijenvolken over de grens. In beide gevallen is een gezondheidsverklaring en registratie via een UBN-nummer nodig. Verder is sinds deze datum de bijenhouderij een sector in de landbouw, net zoals de varkenshouderij en de pluimveehouderij en  maakt dus uit van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Dat heeft consequenties omdat ook de bijenhouderij dan te maken heeft met regelingen rond bijvoorbeeld dierenwelzijn, dierentransport en diergezondheid. De honingbijen vormen daarbij als bestuivers een onderdeel van de waardeketen in de gewassen. 

Kreike vertegenwoordigt de Nederlandse imkerij in de Working Party on Honey en in de Copa cogeca waarin de landbouworganisaties van de EU-landen zoals LTO verzameld zijn. In deze commissie komt alles aan de orde wat met bijen te maken heeft.  In de wet- en regelgeving wordt in de EU onderscheid gemaakt in wetten, daarbij moet de wet waarover in de EU overeenstemming is, gewoon worden overgenomen. Daarnaast zijn er ' directives' waarin in EU verband het doel is vastgesteld en de lidstaten zelf mogen bepalen hoe men het doel gaat realiseren.  

Een compleet verslag van de studiedag is (binnenkort) hier na te lezen bij de Nationale Bestuivingscommissie. Bovenstaand verslag komt uit de nieuwsbrie van de commissie van 20 maart. 

 

Publicatiedatum: