Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Opnieuw negatieve stroomprijzen

De wind is weer wat meer gaan liggen. Zeker vrijdag en zaterdag was het onstuimig. Op de TTF-gasmarkt kun je dat stempel niet drukken. Hier blijft de gasprijs voor de korte termijn net boven de 40 euro per megawattuur bewegen. In deze nieuwe crisisupdate zetten we kort weer de energieontwikkelingen op een rijtje.


De gasprijs voor een aprilcontract op de Title Transfer Facility t/m 24 maart. Maandagochtend opende de markt op 42,5 euro per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers.

Ondanks dat de wind weer wat is gaan liggen, worden er vanmiddag opnieuw uren met een negatieve stroomprijs verwacht. Ook vrijdag en zaterdag was dat het geval. Zaterdag zelfs bijna de hele dag, tot 17 uur.

Hoe dat komt, legt energietwitteraar Martien Visser, tevens hoogleraar energietransitie bij Hanzehogeschool en werkzaam bij de Gasunie, ook uit in een tweet. Nederland wekt veel meer op dan het zelf nodig heeft. 

Jasper Vis, werkzaam bij netbeheerder TenneT, wijst op Twitter op cijfers van energieopwek.nl waaruit blijkt hoe de stroomproductie per bron is opgebouwd.

Al die 'groene' energie stelt Nederland, een land in energietransitie, ook voor uitdagingen. Minister Jetten van Klimaat en Energie  informeerde de Tweede Kamer vrijdag over mogelijkheden voor het aanpassen van wet- en regelgeving, om de aanpak van de energietransitie te versnellen. Lees hier zijn ideeën omtrent de 'versnellingsaanpak'. 

Verder pakken we in deze update nog even een uitspraak van de topvrouw van Shell erbij. Marjan van Loon van Shell Nederland zei bij WNL Op Zondag dat het Groningergasveld dit jaar dicht kán en moet. BNR schrijft erover.