Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Met 'beslissingsondersteunende systemen' kunnen leliekwekers met een kwart minder middelen af

Beslissingsondersteunende systemen (BOS) adviseren agrariërs over de gewasbescherming, op basis van de weersvoorspellingen, modellen en/of sensoren. De afgelopen twee jaar hebben acht lelietelers deelgenomen aan een praktijkproef met BOS-adviezen voor de schimmel Botrytis (vuur). Daaruit blijkt dat de telers, onder de omstandigheden van 2022, toe kunnen met gemiddeld een kwart minder vuurbespuitingen, zonder opbrengstderving. “BOS zorgt voor betere bewustwording over wel of niet spuiten. Onder de juiste omstandigheden kan het echt met minder”, aldus één van de deelnemers.

Werkt BOS in de praktijk?
De aanleiding voor de praktijkproef waren onderzoeken van de WUR, HLB en ROL (Regionaal Onderzoek Lelieteelt) uit 2019 en 2020. Uit die proeven bleek met behulp van BOS-adviezen aanzienlijke middelreductie in de lelieteelt tegen Botrytis mogelijk te zijn zonder opbrengstderving. Brede implementatie van BOS in de lelieteelt bleef echter uit. Het doel van de praktijkproef was dan ook tweeledig:Kan een BOS-advies ook op praktijkbedrijven leiden tot vermindering van het aantal vuurbespuitingen zonder opbrengstderving?
Welke factoren belemmeren de lelietelers om af te gaan op het BOS-advies?

Proefopzet
Acht lelietelers in Nood-Holland, Drenthe, Limburg, Flevoland en Gelderland ontvingen in 2021 en 2022 gedurende het groeiseizoen dagelijks het Optibol advies (een BOS-advies van Agrovision). Verder ontvingen zij een weerstation van Sencrop, die in het proefperceel kwam te staan en gekoppeld werd aan het BOS-advies (foto links). De telers voerden bespuitingen uit op twee (delen van) percelen: het ene volgens een regulier spuitschema, het andere volgens BOS-advies (foto rechts). Hierin werden ze begeleid door HLB BV en CLM Onderzoek en Advies BV.

Resultaat: de cijfers en ervaringen
In 2021 viel er veel neerslag en was de infectiedruk dermate hoog dat er op het reguliere perceel en de BOS-strook dezelfde bespuitingen zijn uitgevoerd. In 2022 was het aantal bespuitingen op de BOS-strook lager dan op het reguliere perceel; gemiddeld een kwart minder. Bovendien was de milieubelasting voor grondwater en bodemleven ook gemiddeld 25% lager op de BOS-strook. Er was geen verschil in vuurdruk zichtbaar tussen beide stroken.
De huidige deelnemers ervaren geen belemmeringen meer om BOS toe te passen. De belemmering die een enkele deelnemer ondervond was de afwijzing van de contractgever om BOS toe te passen. Op basis van de ervaringen en resultaten van dit project hopen we de terughoudendheid van contractgevers weg te kunnen nemen. Voor wie het BOS nieuw is, is support van de toeleverancier van het BOS bij de start van het gebruik aan te raden. 

Eén van de deelnemers vertelt: "Het project was een duwtje in de rug om te minderen met middelengebruik. Door goed nadenken, in combinatie met BOS en een adviseur, kun je een goed onderbouwde beslissing maken om een bespuiting al dan niet achterwege te laten. Tip: begin klein; met een hoekje van de minst gevoelige soort.” 

De resultaten zijn samengevat in onderstaand informatiefilmpje.

bron: CLM

Publicatiedatum: