Minder normoverschrijdingen gewasbeschermingsmiddelen in oppervlaktewater Bollenstreek

In 2022 zijn in het oppervlaktewater in de Bollenstreek minder normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen gemeten dan in 2021 en de voorgaande jaren. Minder normoverschrijdingen is een goede stap en hopelijk zet dit door, maar om het doel van nul normoverschrijdingen in 2027 te halen zijn aanvullende maatregelen nodig om de emissies verder terug te brengen.

Pendimethalin, de werkzame stof in Stomp en Wing P, blijft net als voorgaande jaren een probleemstof. Dit geldt ook voor carbendazim, het afbraakproduct van thiofanaat-methyl uit het dompelmiddel Topsin. Dit laatste middel is sinds 2021 niet meer toegelaten en verwachting is dat de normoverschrijdingen voor deze stof zullen verdwijnen. Het risico bestaat dat de werkzame stoffen uit de vervangende dompelmiddelen meer in het oppervlaktewater terecht gaan komen. Met de metingen houdt men dat in de gaten om tijdig te signaleren wanneer dit problemen gaat opleveren.

Resultaten jaarlijkse toetsing
Maandelijks onderzoekt Rijnland op 6 vaste meetpunten in de Bollenstreek de kwaliteit van het oppervlaktewater. Er zijn in 2022 minder normoverschrijdingen waargenomen dan in 2021. Dit geldt zowel voor de norm voor chronische als de acute blootstelling, waarbij de norm voor de acute blootstelling vaker werd overschreden dan die voor chronische blootstelling.

Klik hier voor een meer gedetailleerde uiteenzetting over de normovertredingen in de regio.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.