Onderzoek naar duurzamere phalaenopsisteelt 'redelijk succesvol'

Plant Lighting onderzoekt in samenwerking met Delphy Improvement Centre mogelijkheden om energie te besparen in de phalaenopsisteelt. Hierbij is aandacht voor besparing op elektra voor belichting, maar ook voor besparing op warmtevraag. Vooral in de 28 weken durende opkweekfase is de warmtevraag hoog bij phalaenopsis.

Het afgelopen seizoen is al redelijk succesvol geteeld in een energiebesparende proefafdeling met LED tegenover een referentiekas met SON-T. Daarbij viel vooral op dat het gewas tijdens de opkweekfase meer wortelgewicht en minder bladgewicht maakte in de demokas met LED. Of dat ligt aan het kleurenspectrum van de belichting of aan de planttemperatuur, wordt nu onderzocht in klimaatcellen bij Plant Lighting. Een verlaging van de dagtemperatuur lijkt weinig perspectief te bieden, want bij 27.5 °C overdag ontstond al ongewenste vroege bloei (voortakken). Wellicht biedt een lagere nachttemperatuur meer perspectief. Dat wordt verder onderzocht. De resultaten van de verschillende lichtspectra volgen binnenkort.

Klik hier voor een uitgebreide proefupdate op de website van Glastuinbouw Nederland.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.