Florasys van Tessara

"Houdbaarheid van rozen verlengen met 50-100%"

"Proeven tonen aan dat Florasys producten de houdbaarheid van rozen met 50-100% verlengen", zegt Chanel Daniel-Swartland, Technical Affairs Manager bij Tessara, een bedrijf dat een van de marktleiders is op het gebied van zwaveldioxidegenererende producten die worden gebruikt voor de opslag van groenten en fruit. De Florasys producten, die recyclebaar zijn en vrij van schadelijke chemicaliën, zijn nu commercieel verkrijgbaar in Oost-Afrika en binnenkort ook in Zuid-Amerika. 


Chanel Daniel-Swartland en James Cocker op de IFTF in Vijfhuizen in november 2022

Florasys Box Strip en Wrap
Florasys werd op de markt geïntroduceerd in 2020 als de Florasys Export Box Strip, gebruikt om rozen te bewaren tijdens de export. In januari 2023 bracht Tessara een tweede product uit, namelijk de Florasys Wrap.

De Florasys-producten zijn wetenschappelijk geformuleerd door een team van onderzoekers voor de conservering van snijrozen. Door de unieke formulering komt zwaveldioxidegas onder optimale omstandigheden vrij tijdens transport en opslag. Florasys Export Box Strip wordt in de hoeken van de doos geplaatst zodra de bloemen zijn verpakt, en Florasys Wrap is een inzetstuk dat vóór het bundelen in de SFK wordt geplaatst. Beide producten geven SO2-gas af bij hoge luchtvochtigheid. De SO2 werkt op het oppervlak van de rozen om ze te steriliseren en ongewenste besmetting en infectie te voorkomen. Dit zorgt voor de best mogelijke resultaten. Bovendien zijn de producten eenvoudig en veilig in gebruik. De producten van Florasys bevatten geen synthetische fungiciden, maar bieden vergelijkbare voordelen.

Verlenging houdbaarheid met 50-100%
Alleen al in Oost-Afrika (Kenia) zijn meer dan 50 proeven gedaan, en er worden aanvullende proeven uitgevoerd in Zuid-Afrika en Ecuador, legt Daniel-Swartland uit. "De proeven tonen aan dat de Florasys-producten tussen de 50 en 100% effectief zijn om de houdbaarheid van verschillende rozenrassen te verlengen. Gedetailleerde statistieken en een rassenlijst zijn op verzoek verkrijgbaar bij vertegenwoordigers van Tessara." 

Verkrijgbaar in Oost-Afrika en binnenkort ook in Zuid-Amerika
Tot op heden zijn de producten in ontwikkeling bij een geselecteerde groep telers in Kenia. "Aangezien de productregistratie stilaan wordt afgerond, zijn de producten nu commercieel verkrijgbaar in Oost-Afrika en binnenkort ook in Zuid-Amerika." 

Stijgende interesse
Hoe heeft de vraag zich sinds de introductie ontwikkeld? "Aanvankelijk was de vraag traag. Maar nu de bloemensector evolueert naar milieuvriendelijke en duurzame oplossingen, neemt de belangstelling voor Florasys toe. Tessara heeft ervoor gekozen om samen te werken met ambitieuze telers die ook het potentieel van een dergelijk product zien. Het is milieuvriendelijk, gemakkelijk te hanteren en het ideaal voor bloemen, aangezien het gewas veel sneller in de koelketen terechtkomt met minder verwerkingstijd", zegt Daniel-Swartland. 

Ook voor zeevracht?
"Florasys-producten zijn in eerste instantie gemaakt voor luchtvracht. Maar er is de afgelopen jaren veel gebeurd en de behoefte aan zeevracht is een hot topic. Interessant is dat het productaanbod van Tessara voor andere verse producten (fruit) allemaal geschikt zijn voor zeevracht. Dus hoewel er momenteel geen product voorhanden is voor het maritieme transport van rozen, werkt het R&D-team aan een oplossing." 

Er komen spannende tijden aan
Daniel-Swartland voorziet een mooie toekomst voor de Florasys producten. "Er breken spannende tijden aan voor Tessara en het Florasys assortiment. Deze producten komen op de markt in een tijd waarin regels en voorschriften wereldwijd veranderen. Er moet nu worden gekeken naar milieuoverwegingen zoals recycling en het verkleinen van de ecologische voetafdruk. De Florasys producten passen in dit verhaal omdat ze recyclebaar zijn en geen schadelijke chemicaliën bevatten." En het bedrijf zou nog graag verder groeien. "Tessara gaat in gesprek met de klanten om tegemoet te kunnen komen aan de behoeften van de sector. Daarom zal het het Florasys productassortiment ook voortdurend blijven groeien."

Voor meer informatie:
Tessara
Chanel Daniel-Swartland
ChanelD@tessara.co.za 

James Cocker
JamesC@tessara.co.za 
www.tessara.co.za 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.