Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rashmi Sasidharan benoemd tot hoogleraar Plant Stress Resilience

Bioloog Rashmi Sasidharan is door de Universiteit Utrecht benoemd tot hoogleraar Plant Stress Resilience. Haar doel met haar nieuwe onderzoeksgroep is om te achterhalen welke processen planten beter laten omgaan met extreme weersomstandigheden. Op die manier kan de weg vrijgemaakt worden voor 'klimaatbestendige' gewassen. 

In de Westerse wereld lijkt een betrouwbare voedselvoorziening vanzelfsprekend. Het zal in de toekomst toch een grote uitdaging worden om genoeg voedsel te produceren voor de groeiende wereldbevolking. Een belangrijke oorzaak daarvan is dat oogsten steeds vaker mislukken door extreme weersomstandigheden die te herleiden zijn tot klimaatverandering. 

Een manier om dit probleem aan te pakken, is gewassen ontwikkelen die droogte, overstromingen, hitte en andere weersextremen het hoofd kunnen bieden. Fundamentele kennis is nodig over biologische processen waarmee een plant ongunstige omstandigheden overleefd om dat mogelijk te maken. Het belangrijkste doel voor Rasmi Sasidharan is dan het belangrijkste doel om deze kennis te verzamelen. 

Wat maakt planten weerbaar?
Onze missie is begrijpen hoe planten ongunstige omstandigheden waarnemen, erop reageren en doorstaan”, zegt Sasidharan. “Met technieken uit de phenomics en moleculaire biologie bestuderen we de plant als geheel, op moleculaire schaal en de niveaus tussenin. Zo willen we uiteindelijk de cruciale eigenschappen en moleculaire processen achterhalen waardoor een plant kan overleven.”

Wilde voorouders
Het onderzoek van Sasidharans richt zich niet alleen op de gebruikelijke modelsoorten, die vaak in labs worden bestudeerd, maar ook op wilde planten. Wilde voorouders van hedendaagse gewassen herbergen nog allerlei gunstige eigenschappen waardoor deze planten zich wél kunnen aanpassen als hun omgeving verandert. Bij huidige gewassen zijn die eigenschappen dikwijls verdwenen. Door de eeuwen heen selecteerden gewastelers hun planten vooral op eigenschappen die economische waarde hadden, zoals opbrengst, smaak of uiterlijk. Dit leidde er gaandeweg ook toe dat gewassen allerlei eigenschappen kwijtraakten die de plant helpen overleven als de omstandigheden verslechteren.

Overstromingen na droogte
Het team van Sadisharan onderzoekt ook hoe planten reageren als er diverse stressfactoren tegelijkertijd optreden. Als gevolg van klimaatveranderingen krijgen gewassen daar vaker mee te maken. Sasidharan: “Na een periode van droogte kun je bijvoorbeeld overstromingen krijgen, of hitte die gepaard gaat met overstromingen of droogte. Door de opwarming van de aarde krijgen we vaker weersextremen, en die zullen ook nog eens minder voorspelbaar zijn. Juist door die onvoorspelbaarheid van klimaatverandering moeten we ernaar streven om gewassen weerbaar te maken tegen combinaties van stressfactoren." 

Breed scala aan life sciences 
De verwachting van Sasidharan is om grote stappen in haar onderzoek te zetten, juist omdat de Universiteit Utrecht een breed scala aan life science-onderzoek herbergt. “Zo kunnen we ons fundamentele plantenonderzoek koppelen aan andere expertises binnen de life sciences, en zelfs aan sociale wetenschappen”, zegt Sasidharan.

De onderzoeker stelt dat een duurzame en klimaatbestendige voedselvoorziening alleen te bereiken is door vanuit diverse vakgebieden samen te werken. “Platforms zoals Future Food Utrecht bieden nu al de perfecte gelegenheid voor. Dankzij Future Food Utrecht heb ik inmiddels een paar unieke samenwerkingen opgezet, en ik kijk ernaar uit om dat verder uit te bouwen met mijn nieuwe onderzoeksgroep.” 

Bron: Universiteit Utrecht

Publicatiedatum: