Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Dalende olieprijs drukt brandstofprijs

Maandagochtend schuurt de TTF-gasprijs voor de korte termijn opnieuw tegen de 40-eurogrens aan. Ondertussen daalt de olieprijs, en daarmee de prijs aan de pomp en lijkt er iets meer rust op de financiële markten nu een Zwitserse bank gered is van de ondergang. In deze nieuwe crisisupdate zetten we de energie(gerelateerde) ontwikkelingen weer op een rijtje.


De gasprijs voor een aprilcontract sloot vrijdag op de Title Transfer Facility af op 42,80 euro per megawattuur. Maandagochtend vroeg ligt de Intraday-prijs net boven de 40 euro per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat ook in 2023 de TTF nauwlettend in de gaten houden. Omdat op de Nederlandse TTF markt drie keer meer gas verhandeld wordt dan op alle andere Europese gasbeurzen bij elkaar heeft de handel op de TTF veel impact op de energieprijzen die consumenten en bedrijven in Nederland en in andere Europese landen moeten betalen, stipt men aan. De ACM monitort de handel op de gasmarkt om verdacht handelsgedrag te detecteren en doet waar nodig verder onderzoek. Daarnaast is de ACM ook alert op het juist publiceren van voorwetenschap. 

Energietwitteraar Martien Visser, werkzaam voor Hanzehogeschool en Gasunie, wijst er op basis van cijfers van Energieopwek.nl op dat, zelfs half maart zonder echt uitbundige zon en veel wind, al ruim 80% van het totale NL elektriciteitsverbruik van zon en wind op zaterdag 18 maart van zon en wind kwam.

Ook op Twitter, een grafiek gedeeld door Hans van Cleef van Publieke Zaken Energy Research & Strategy die wijst op een dalende olieprijs.

In het Eindhovens Dagblad geeft Hans ook aan dat, "gelukkig", de Russische olieboycot nog niet voor stijgende brandstofprijzen heeft gezorgd. "Kennelijk lukt het Rusland behoorlijk goed om hun olie aan andere landen te verkopen, met een omweg komt de olie vervolgens weer bij ons terecht."

Zakenbank Goldman Sachs heeft zijn prognoses bijgesteld op het gebied van olieprijzen. De bank, die erg optimistisch was over de vooruitzichten, verwacht niet langer dat een vat weer meer dan 100 dollar gaat kosten dit jaar. Dat meldt persbureau Bloomberg zondag. BNR publiceert er ook over.

De prijs aan de Nederlandse pomp daalt ook. Binnen een week tijd ging er vijf eurocent van de literprijs af van Euro95 en vier eurocent van diesel. Op 20 maart ligt de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs op 1,923 en 1,725 euro, zo blijkt uit het overzicht van UnitedConsumers.

Het is niet uitgesloten dat Duitsland volgende winter kampt met een gastekort. Dat meldt de voorzitter van BNetzA, Klaus Müller, in de Duitse krant Rheinische Post. BNR schrijft kort over de waarschuwing van de voorzitter van de federale toezichthouder voor energie, gas, telecom, post en spoorwegen.

Het Nederlandse kabinet presenteerde vrijdag een aanvullend prioriteringskader voor investeringen in de uitbreiding van het stroomnet. Met dit afwegingskader krijgen uitbreidingen met grote maatschappelijke impact meer prioriteit in de investeringsplannen van netbeheerders en realisatie van projecten door overheden. Daarmee wil de overheid zorgen dat energie-infrastructuurprojecten die belangrijk zijn voor de energietransitie, zoals de aansluiting van windparken op zee en grote netuitbreidingen voor de verduurzaming van de industrie en van woningen, op hoog tempo door kunnen gaan.