Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Stakingspiek TTF-gasmarkt weer voorbij

Aan het eind van de dinsdag was de piek in de TTF-gasprijs vanwege de Franse stakingen weer bijna helemaal teniet gedaan. Voor een aprilcontract ligt de prijs voor een megawattuur weer rond de 44 euro. Voor de elektriciteitsprijs zijn zon en wind belangrijke prijsbepalende factoren. In deze nieuwe crisisupdate zetten we de energie-ontwikkelingen weer op een rijtje.


De gasprijs voor een aprilcontract sloot dinsdag op de Title Transfer Facility af op afgerond 44,2 euro per megawattuur. Woensdagochtend ligt de Intraday-prijs om en nabij diezelfde 44 euro. Klik hier voor actuele cijfers.

Energiehandelsplatform Powerhouse wijst er in hun weekoverzicht op dat maart wisselvallig blijft. Op de korte termijn is de trend nog altijd dalend voor de gasprijs. Voor de termijnproducten ligt dat wat anders. Voor alle producten is een stijging zichtbaar, stipt Powerhouse aan. Oorzaken voor die stijging zijn: de staking in Frankrijk die effect heeft op de LNG-aanvoer, problemen met Franse kerncentrales (zorgen over scheuren in de koelleidingen) die invloed hebben op de elektriciteitsproductie (minder kernenergie kan meer gas betekenen) en ook wijst Powerhouse op de Europees bepaalde verlenging van de noodmaatregelen voor gasverbruik.  

De voorraden die op dit moment gebruikt worden zijn nog grotendeels gevuld met Russisch aardgas geleverd van voor de Russische inval in Oekraïne. Het nieuwe vulseizoen gaat anders zijn zonder of met heel weinig Russisch gas en dat maakt dat de markt onzeker is.

In de update wijst Powerhouse ook op de EU ETS-prijzen. Die benaderen de vorige week weer de grens van 100 euro als gevolg van een stijgende vraag naar CO2-rechten. Lees hier de hele update van Powerhouse over week 11.

Het CBS publiceert voorlopige broeikasgascijfers voor Nederland voor 2022. De uitstoot komt volgens de statistici 9 procent lager uit. De landbouwuitstoot ligt 10 procent lager dan in 2021 en in de industrie 11 procent. Net als de industrie heeft ook de glastuinbouw door hoge aardgasprijzen activiteiten deels stilgelegd of afgeschaald, weet het CBS. Dit in combinatie met meer zonuren en gemiddeld hogere temperaturen in 2022 leidde tot minder aardgasverbruik in de glastuinbouw. Hierdoor was de uitstoot van broeikasgassen in de landbouw 10 procent lager. 

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) gaat in een analyse in op wat ervoor zorgde dat het Europese gasverbruik zo hard daalde in 2022. Er was sprake van een 13% daling. De oorlog en een milde winter zijn eenvoudig aan te wijzen factoren, maar er is meer. Lees hier de hele analyse.

ING stopt per direct geen geld meer in nieuwe leningen voor pijpleidingen en andere infrastructuur voor nieuwe olie- en gasvelden. Volgens het hoofd bedrijfsethiek van de bank, Arnaud Cohen Stuart, wil ING zo aanbevelingen volgen van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) om geen nieuwe gas- en olievelden meer te ontwikkelen, schrijft BNR.

Ook bij BNR: de Amerikaanse president Biden geeft toch toestemming voor olieboringen in Alaska.


De Finse gasvraag daalde het hardst, zo blijkt uit bovenstaande grafiek die hier in het groot te zien is.

De Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW), kenniscentrum en belangenbehartiger voor de zakelijke energie- en watergebruiker, komt met een kwartaalupdate over energie- en waterontwikkelingen. Die is hier in te zien.

Maandag publiceerde een werkgroep van ambtenaren van verschillende ministeries een klimaatadvies aan minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie. Volgens dit IBO-advies moet de landbouwsector er fors aan bijdragen om de CO2-uitstoot in een nog hoger tempo te reduceren. Enerzijds door een significante aanvullende krimp van (melk)vee in Nederland. Anderzijds door bijvoorbeeld meer belasting te heffen op vlees- en zuivelproducten. LTO Nederland reageert op het advies.

In het Financieele Dagblad verschijnen ook reacties op het advies. De krant wijst erop dat het strenge advies bij veel partijen 'ergernis' opwekt. "Er zijn allerlei nieuwe extra maatregelen bedacht, terwijl we in Nederland nu al zeer grote moeite hebben om de huidige plannen uitgevoerd te krijgen", zegt de belangenorganisatie voor werkgevers VNO-NCW bijvoorbeeld in een reactie, te lezen in de krant (€)