Jaarverslag BKD: Groei areaal tulp en lelie in 2022

Stichting Bloembollenkeuringsdienst (BKD) heeft het jaarverslag over 2022 gepubliceerd. In 2022 brachten het wegvallen van een groot exportland en hoge energiekosten onzekere tijden en onrust in de sector, zo blikt men terug.

Die onzekere tijden duren nog steeds voort. Hoewel enkele bedrijven fors geraakt zijn, is het algemeen beeld in het afgelopen jaar gematigd positief gebleven in de sector. In de teelt is het areaal tulp en lelie gestegen. De handel loopt gestaag door, waarbij er wel zorgen zijn over hoe zich dit het komende jaar verder zal ontwikkelen. 

BKD heeft te maken gehad met 'zeer forse prijsstijgingen' in met name laboratoriummaterialen. Dit heeft mede geleid tot het uiteindelijke negatieve financiële resultaat van 78.000 euro (in 2021 was het resultaat 185.000 euro positief).

Nieuw laboratorium
Intern heeft BKD na twee coronajaren versoepelingen van alle maatregelen gekend. De werkzaamheden konden daardoor gemakkelijker worden uitgevoerd. De leliebladcampagne werd vroeger dan ooit afgerond omdat in het nieuwe laboratorium voor het eerst op volle bezetting kon worden gewerkt.

BKD zal in de toekomst snel op nieuwe ontwikkelingen in moeten kunnen spelen. Daarvoor is onder de nieuwe strategische agenda (2022 – 2026) in 2022 geïnvesteerd in de medewerkers en is BKD-breed het continu verbeteren geïntroduceerd. Dit moet leiden tot een nog meer wendbare en efficiënte organisatie.

Verder blijft BKD investeren in digitalisering, wordt ingezet op het ontwikkelen van erkenningsregelingen en worden op het lab nieuwe toetsen ontwikkeld. Ook wordt op het lab onderzocht wat de impact is van de overstap van ELISA naar PCR. 

Klik hier om het volledige jaarverslag van 2022 te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.