Uitbreiding met extra landen buiten VK bekeken

Deelnemers NVWA-erkenning e-CertNL haken weer af

Sinds 1 januari 2021 kunnen exporteurs van potplanten naar het VK gebruik maken van de NVWA-erkenning 'Gebruik voorraadregister e-CertNL'. Hiermee hoeven de fytosanitaire inspecties voor het
VK niet voor iedere exportzending afzonderlijk te worden uitgevoerd, maar kunnen deze in één keer plaatsvinden op de totale voorraad van de te exporteren potplanten.

Exporteurs die gebruik maken van de NVWA-erkenning kunnen producten eerder aanbieden voor inspectie en zo logistieke voordelen behalen. Door deelname wordt geborgd dat geïnspecteerde partijen traceerbaar zijn tot en met het moment van export. Uniforme partijen moeten beschikken over een uniek referentienummer dat op de partij aanwezig is en gekoppeld is aan de administratie van het bedrijf.

Jaarlijks vindt er bij de deelnemende bedrijven een audit plaats om na te gaan of het traceringssysteem voldoet aan alle eisen van
de NVWA-erkenning. Bedrijven die deelnemen aan de NVWA-erkenning en hun eigen ICT-systeem volledig hebben geïntegreerd
met e-CertNL, vragen dagelijks voorraadinspecties aan.

Afmeldingen
De voorraadinspecties zijn inmiddels 'goed ingeregeld en verlopen zeer soepel', zo deelt het Kwaliteits-Controle-Bureau in haar jaarverslag over 2022, zowel voor de bedrijven als voor de KCB-inspecteurs. Nadat de voorraadinspectie is uitgevoerd en producten zijn gekeurd, kunnen op basis hiervan de fytosanitaire certificaten van de exportzendingen opgemaakt en afgegeven worden.

In 2022 hebben een aantal bedrijven zich weer afgemeld, omdat de NVWA-erkenning niet het voordeel opleverde dat ze verwacht hadden. Dit heeft ook te maken met welk deel van de export daadwerkelijk naar het VK gaat. Daarnaast vraagt de NVWA-erkenning aanpassingen voor bedrijven in hun ICT-systeem.

Er vindt overleg met de NVWA plaats om de NVWA-erkenning Gebruik voorraadregister e-CertNL ook toe te passen voor andere landen dan het VK, bijvoorbeeld voor export van snijbloemen naar de USA. Voor de werking van het voorraadregister zou dit mogelijk moeten zijn, waarbij de voorwaarde is dat de NVWA het voorraadregister e-CertNL vult met de juiste landeneisen.

De NVWA heeft aangegeven dat hiervoor aanpassingen in het voorraadregister e-CertNL noodzakelijk zijn. Het voorraadregister kan pas verder uitgerold en toegepast worden na toestemming van de NVWA en nadat de systemen bijgewerkt zijn.

Bron: KCB Jaarverslag 2022

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.